Икономически новини – какво се случва в България в момента?

Начало  »  Актуално в блога  »  Икономически новини – какво се случва в България в момента?

Актуално в блога

Какви са актулните икономически новини?

В края на 2023 година продължава доминирането на отрицателните оценки за бизнес климата в България, както показва традиционното онлайн допитване на Българската стопанска камара. Според данните от периода 10 ноември – 10 декември 2023 г., само 14% от анкетираните съобщават за подобрение в бизнес климата, докато 22% отчитат подобрение в състоянието на своите компании.

 

В световен контекст, последните години са белязани от бърз икономически растеж в страните от ЦИЕ, които изпреварват Западна Европа. Прогнозите на Международния валутен фонд (МВФ) показват, че страните от региона ще нарастнат два пъти по-бързо от средния за еврозоната през периода 2023-2026 г. България също се издига сред държавите с най-висок темп на икономически растеж в Европейския съюз, като записва над 650% растеж през последните 20 години (2000-2022 г.).

 

Интересни данни идват и от национално социологическо проучване в България, което показва, че информация относно потребителските заеми на клиентите. По данните от изследването, 82% от българските клиенти на бързи кредити са взели само до три кредита общо, а 1/3 от тях са се ограничили до един бърз кредит. Почти половината имат и достъп до банкови кредити.

 

За Гърция можем да кажем, че се отличава като страната с най-успешна икономика през 2023 г., според класацията на The Economist. Въпреки 43,8-процентното увеличение на стойността на фондовата борса, страната все още се счита за по-бедна, отколкото преди кризата в началото на 2010 г.

Какво се случва с БВП?

Националната статистика на България ревизира нагоре ръста на брутния вътрешен продукт (БВП) за 2022 г., като този път се посочва, че БВП е нараснал с 3,9%, което е повече с 0,5 процентни пункта в сравнение с предварителните данни. Подобреното представяне идва от сектора на услугите, като крайното потребление остава основен фактор за икономически растеж.

 

На фона на тези икономически събития, българската challenger банка tbi демонстрира впечатляващи финансови резултати през първата половина на 2023 г. Съобщава се нетна печалба от 18,4 млн. евро и нови партньорства, като банката се нарежда сред лидерите в предлагането на платежни планове в България, Румъния и Гърция. Клиентите предпочитат дигиталните канали за самообслужване, като 70% от заявленията за финансиране се подават по този начин.

Минималната работна заплата пък ще стане 933 лв. от 1 януари 2024 г., реши правителството. Размерът й ще се повиши с 19,6%, или със 153 лв. спрямо сегашната й стойност. Той е определен съгласно разпоредбите на Кодекса на труда, според които минималната работна заплата за страната за следващата календарна година се определя в размер на 50 на сто от средната брутна работна заплата за последните две тримесечия на предходната година и първите две тримесечия на текущата година.

икономически новини данни

Защо бързите кредити са толкова търсени?

В бързо променящия се свят се налага да се справяме с моменти, когато можем да останем в безизходна финансова ситуация. В тези ситуации бързите кредити се явяват като помощно средство. Но как да използваме тази „помощ“ правилно? Кога и как да търсим този вид финансиране и как да го върнем навреме?

 

Бързите кредити представляват възможност за получаване на пари в кратък срок, като микрозаеми, достъпни онлайн заеми от банки или небанкови кредитори. Изпъкват се със своя срок на одобрение, който често е в рамките на 24 часа. Много потребители теглят бърз кредит до заплата, за да запълнят дупките в бюджета си.

 

Този вид кредити се използват най-добре при неотложни нужди, които могат да възникнат по всяко време. Спешни медицински разходи или аварии по дома или автомобила са ситуации, в които бързите кредити се явяват ефективно решение. Със своето онлайн одобрение те предоставят бърз и лесен начин за покриване на такива разходи.

 

Важно е да управлявате бързите кредити правилно. Плащанията трябва да бъдат върнати в определени срокове, за да се избегнат допълнителни разноски. За да изберете най-подходящата оферта, е препоръчително да сравните условията на различните кредитни институции.

 

В съвременния свят на онлайн технологиите, бързите кредити предлагат удобен начин за решаване на финансови проблеми, като се адаптират към индивидуалните нужди на заемополучателя. Одобрението е бързо и лесно, с няколко клика, което прави този вид финансиране достъпен във всеки момент.

Какво казват данните?

Според статистическите данни в рамките на национално представително социологическо проучване, българските граждани най-често се обръщат към бързите кредити с цел покупка на стари автомобили, осъществяване на почивки и придобиване на подаръци за различни празници. Данните откриват, че значителен брой заемополучатели използват този вид финансиране за придобиване на превозно средство. Този тренд е свързан с неотложните нужди от мобилност и подобряване на стандарта на живот. Освен кредит за кола, бързите кредити се използват и за финансиране на почивки. Това подчертава растящия интерес на българите към личното време за отдих и развлечения. Купуването на подаръци за различни празници е също една от основните сфери, в която заемополучателите на бързи кредити проявяват активност. Така те търсят сигурен бърз кредит, за да създадат специални моменти и събития за тях и техните близки. Такива статистически анализи отразяват разнообразието на потребителските нужди и предпочитания, които поддържат разнообразието на бързите кредити в България.

 

Най-четени

Виж други публикации от категорията