3 особености на онлайн кредити без проверка в ЦКР

Начало   »  3 особености на онлайн кредити без проверка в ЦКР

В днешно време пазарът ни залива с изкушаващи продукти и услуги. Освен това социалните медии допълнително подсилват желанието ни да имаме скъпи дрехи, нова черна и бяла техника и да ходим на ваканции. Искаме да имаме всичко на момента, но това не е толкова лесно, колкото ни се иска. Голяма част от хората в България изпитват финансови затруднения. Поради високата инфлация и ниските доходи ни е трудно да покриваме месечните си разходи и едновременно с това да купуваме всичко, което ни се иска. Когато нямаме спестявания или допълнителни приходи търсим алтернативни начини за финансиране на нашите желания, нужди и цели. Най-често вземаме пари на заем от близки и приятели, теглим банков заем или вземаме бърз кредит. Напоследък нашумяха специално онлайн заемите. Все повече потребители търсят онлайн кредити без проверка в ЦКР.

Защо онлайн кредити?

При бързите кредити в офис, за да кандидатстваш посещаваш офис на фирмата кредитор. При кандидатстването за онлайн кредити посещаваш уеб страницата, сайта на кредитора или сваляш мобилно приложение на компанията на телефона си. Нужно е да въведеш данните си в посочените за целта места. Важно е да имаш наличен имейл адрес, за да се възползваш от този кредит. Валидната лична карта също е задължителна понеже с нея се установява самоличността ти. Всички документи, които трябва да ти бъдат предоставени от кредитора трябва да бъдат ‘‘подписани ‘‘ дистанционно от теб в последствие. След като си подал заявка за кандидатстване, служител на компанията ще се свърже с теб, за да ти съобщи дали си одобрен за желаната сума.

мъж подскача от радост с пари в ръце, след като е взел онлайн кредити без проверка в ЦКР

Какво е ЦКР?

ЦКР означава Централен кредитен регистър. Това е информационна система, поддържана от Българската народна банка, която съдържа актуална информация за всички активни кредити, отпуснати от банките, небанковите финансови институции, дружествата за електронни пари и платежните институции. Ако си имал заем и си допуснал просрочие над 30 дни, то е записано в ЦКР. Добрата новина е, че ЦКР пази данни само за последните пет години. В случай че имаш по-стари просрочия те няма да бъдат взети предвид. Оценката на кредитната история като лоша е до известна степен субективна и може да варира между различните финансови компании. Всяка от тях има различна политика на одобрение и прави индивидуална оценка на всеки клиент. Много от небанковите компании предлагат заеми на клиенти с влошено кредитно досие.

Защо се случва да влошим кредитното си досие?

На много потребители им се случва да изпитват финансови затруднения в момент, в който вече изплащат кредит. Тогава обикновено започваме да просрочваме погасяването на нашето задължение. Разбира се, има още куп причини, по които можем да допуснем просрочие. Някои потребители остават без работа или имат други финансови проблеми, други имат няколко задължения и забравят кое кога трябва да погасят, трети решават, че ще ‘‘изиграят‘‘ кредитора и спират да плащат задължението си.

Как да не допускаш просрочия, когато имаш затруднения с плащането на вноските си?

Когато са в трудна ситуация и не могат да погасят вноската по своя заем повечето хора започват да се крият от фирмата кредитор. Те изключват телефоните си и чакат проблемът да се реши от само себе си. Това обикновено се оказва грешка. Ако попаднеш в ситуация, в която ти е трудно да погасяваш месечните си вноски, най-добре се свържи със своя кредитор. Той може да ти предложи решение на проблема, с което да не влошаваш своето кредитно досие. Такова решение може да е допълнителна услуга, с която да промениш погасителния си план или пък популярното ‘‘рефинансиране на кредит‘‘. Поинтересувай се от всички възможности избери най-доброто решение в твоя случай.

Защо е важно да нямаш лошо ЦКР?

Добрата кредитна история е предпоставка за вземането на изгодни кредитни продукти в бъдеще. Когато кандидатстваш за заем кредитната компания проверява твоята кредитна история, за да прецени дали може да ти отпусне заем и с какви параметри ще бъде той. Ако си бил коректен в изплащането на задълженията си е доста вероятно финансовата институция да ти предложи изгодни условия. Банките са известни с това, че обикновено не кредитират клиенти с влошено кредитно досие. В такъв случаи потребителите се насочват към търсенето на бързи кредити с лошо ЦКР.  Имай предвид, че кредитите с лошо ЦКР може да са по-неизгодни. За да намали своя риск фирмата кредитор може да ти изиска поръчител или друг вид гаранция.

Таблица 1. Кредитна история
Добра кредитна история Лоша кредитна история
По-голям шанс за одобрение Малък шанс за одобрение
По-големи суми и срокове Малки суми и срокове

Отпускане на онлайн кредити без проверка в ЦКР или с лошо такова

Важно е да знаеш, че всяка отговорна финансова институция винаги прави проверка в ЦКР. От политиката на компанията зависи колко влошена кредитоспособност може да приема. В случай, че прибегнеш до отпускане на кредит с лошо ЦКР е нужно да знаеш няколко важни неща. Първо, важно е да намериш кредитна компания, която отпуска заеми на лица с влошено кредитно досие. Проучи кредитните фирми и техните условия и виж дали те съвпадат с твоите очаквания. Разбери какви такси и комисионни има самата фирма, за да си наясно каква ще е крайната сума, която ще заплатиш. Провери дали компанията, която си избрал има онлайн процес или е нужно да посетиш офис. Подай заявката си и помисли за удобни сума и срок по кредита. Имай предвид, че колкото по-дълъг е срока за погасяване, толкова по-висока ще е крайната сума, която ще заплатиш. Въпреки това, по-добре е да избереш вноска, която е по джоба ти, отколкото да допускаш просрочия.

Ако бъдеш одобрен за желаната сума кредитната компания ще се свърже с теб, за да ти обясни всички останали подробности. Чети документите, които подписваш и задавай въпроси на своя кредитор. Част от потребителите не се запознават напълно с условията по своя заем и след това остават изненадани от крайната сума, която е нужно да заплатят.

Небанковите институции имат различни видове кредити. Те могат да бъдат: кредит до заплата, бърз заем на вноски или пък кредит срещу обезпечение. Проучи тези финансови продукти и подбери този, който пасва на твоите нужди.

За какво да помислиш преди да взимаш онлайн кредити без проверка в ЦКР?

 • Помисли защо ти е нужен кредит. Понякога купуваме неща, от които нямаме реална нужда, а друг път наистина ни трябват средства за решаване на спешен проблем. Ако наистина ти е нужен кредит помисли в какъв размер. Не вземай прекалено големи суми понеже после ще ти е трудно да ги изплащаш.
 • Сумата и срокът са от значение. Ако кредитната компания ти съобщи, че си одобрен, може да ти предложи по-голяма сума от тази, от която имаш нужда към момента. Помисли внимателно дали да приемеш офертата. Изчисли какви месечни вноски можеш да погасяваш без това да навреди на бюджета ти.
 • Избери най-добрата оферта. Сравни предложенията на поне няколко различни фирми. Разгледай сайтовете им и виж дали имат изискване за поръчител или друг вид гаранция. Можеш дори да използваш сайт за сравнение, който да улесни избора ти.
 • Подсигуряване. Понякога кредитните компании изискват клиента да доведе гарант или лице за контакт. Ако клиентът няма възможност да предостави такъв му се начисляват допълнителни такси. Важно е да си наясно с тези подробности.
 • Премисли пак. Преди да подпишеш договора за онлайн кредит без проверка в ЦКР премисли всичко още веднъж.

Кога не трябва да вземаш онлайн кредити без проверка в ЦКР?

 1. Когато вече имаш няколко заема и ти е трудно да ги погасяваш. Тогава можем да те посъветваме да попиташ за услугата рефинансиране на кредит. Ако обединиш кредитите си и намалиш месечната си вноска, имаш по-голям шанс да не изпаднеш в дългова спирала и така няма да натрупаш лоша кредитна история.
 2. Когато не ти трябват спешно пари. Ако просто си харесал някоя маркова дреха или си решил да си купиш най-новия модел смартфон, рекламиран от някои инфлуенсър, по-добре недей. Вместо това помисли дали не можеш да спестиш, да продадеш ненужните си вещи или пък да поработиш допълнително.
 3. Когато нямаш постоянен доход. Ако не е сигурно дали следващия месец ще получиш достатъчно приходи, за да можеш да покриваш основните си разходи и едновременно да плащаш вноските си, помисли дали да вземеш кредит. Най-вероятно ще ти е трудно да го изплащаш, което ще доведе до просрочия и наказателни лихви. Натрупаните просрочия пък ще доведат до влошена кредитна история, което както споменахме ще те затрудни значително, когато наистина имаш нужда от сигурен бърз кредит.

Инфографика за онлайн кредити без проверка в ЦКР - кога да не взимаш

3-те основни характеристики на онлайн кредитите без проверка в ЦКР

Заемите с лошо ЦКР обикновено са една идея по-неизгодни от останалите

Това е така понеже кредитната компания поема по-голям риск, когато отпуска заеми на потребители, които не са погасявали задълженията си в миналото. Добрата новина е, че можеш да подобриш кредитната си история в бъдеще. Ето няколко предимства на това да имаш добра кредитна история, когато търсиш бързи кредити онлайн.

 • Всеки път, когато кандидатстваш за ипотечен или потребителски заем, добрата ти кредитна история ще ти помогне да получиш по-добри условия по заявения от теб кредит. Тези условия могат да бъдат по-висока отпусната сума, по-ниски лихви, по-дълъг период на кредита, участие в томболи с награди.
 • Поддържането на добро кредитно досие може да е от значение и за твоите близки и приятели. Това ще е в случай, когато ти си гарант/съдлъжник по техен кредит. Промените във финансовото ти състояние, както и кредитната ти история могат да се окажат решаващи за отпускането на даден кредит, по който ти си гарант/съдлъжник. Същото важи и в обратната посока. В случай, че ползваш за гарант/съдлъжник свой близък или приятел, неговата кредитна история може да повлияе на одобрението ти.
 • Ако се нуждаеш от заем за успешно стартиране на собствен бизнес, твоята индивидуална кредитна история ще окаже влияние върху решението на финансовата институция дали да ти отпусне исканите от теб средства.
 • Кредитната история би могла да е важна и за работодателите ти. В днешно време някои от тях е възможно да проверяват кредитното досие на бъдещите си служители. Това означава, че лоша кредитна история може да се окаже пречка и по пътя ти към мечтаната работа.

Тези заеми са по-лесни за вземане

Да вземеш такъв заем е лесно и бързо. Както вече казахме онлайн кредитите са достъпни за широк диапазон от потребители. Кандидатстването и одобрението са процеси, които са максимално улеснени при този вид заеми. Така спестяваш време и усилия. За разлика от кредитът взет в офис, с този онлайн –  нещата се случват на мига. Много потребители имат натоварено ежедневие и нямат време да ходят по финансови институции. В случай, че няма на кого да оставиш децата или няма как да излезеш от работа, този заем е за теб. Когато вземеш бърз онлайн кредит няма нужда да ходиш до офис на кредитора. Нужно ти е единствено мобилно устройство. Кредитните фирми изискват от теб единствено да имаш мобилно устройство и добра интернет връзка.

Фактът, че избягваш личния контакт също е предимство за част от потребителите. Поради пандемията много хора се притесняват от контакта с другите. Вземането на онлайн кредит ти спестява притесненията от срещите с другите.

Можеш да вземеш средно големи суми.

Различните кредитори предлагат различни по големина суми. Онлайн заемите с лошо ЦКР обикновено са в малък размер. За това е добре да се запознаеш предварително с възможната сума, която можеш да вземеш. Ако например са ти нужни 3 000 лв. а фирмата, която си избрал предлага до 2 000 лв. само ще си изгубиш времето. Използвай информацията в интернет, за да намериш точния кредит за теб.

Инфографика за онлайн кредити без проверка в ЦКР - съветСигурността при търсенето и избора на онлайн кредити без проверка в ЦКР е важна

Когато търсиш онлайн кредити без проверка в ЦКР трябва да се увериш, че използваш защитена интернет връзка. За твоя сигурност използвай личен компютър, лаптоп, смартфон или устройство на сигурно лице за тази цел. Провери и сигурността на сайта на кредитната компания. Една от основните форми на сигурност в интернет мрежата е сайтът да има SSL сертификат, чието наличие се отбелязва с малка, затворена икона на катинар в адресната лента. Само тогава ще си уверен, че въведените от теб данни са защитени и няма как да се злоупотреби с тях. Важно е също да даваш личните си данни само на доверени компании, както и да не предоставяш документи за самоличност на непознати лица. Не превеждай предварителни суми и не се доверявай на лихвари, понеже това крие сериозни рискове.

Таблица 2. Уебсайт на кредитора
Сигурен уебсайт Несигурен уебсайт
Има SSL връка Няма SSL връзка

Онлайн кредитите са чудесен начин за бързо финансиране. Те могат да ти помогнат в спешни ситуации и да улеснят живота ти значително. Въпреки това винаги бъди внимателен и обмисляй всички варианти. Колкото по-запознат си с процеса, толкова по-добър избор можеш да направиш.