8 съвета за взимането на бързи кредити онлайн

Начало   »  8 съвета за взимането на бързи кредити онлайн

В днешно време пазарът е пълен с многообразие от стоки и услуги. Можем да имаме толкова много нови неща, но финансите почти никога не стигат. Тогава започваме да мислим как да осъществим повече наши желания без много допълнителни усилия. По тази причина заемите стават все по-търсени. Услуги като бързи кредити онлайн набират все повече популярност. Но дали един онлайн кредит е по-добра алтернатива от кредит в офис на небанковата компания? Тук ще ти представим няколко причини, поради които е по-добре да вземеш онлайн заем. Също така ще ти дадем няколко ценни съвета свързани с взимането на бързи кредити онлайн.

Какво всъщност са бързите кредити онлайн?

Бързите кредити онлайн са вид заем, който можеш да усвоиш чрез мобилно устройство. Някой кредитни фирми имат само форма за кандидатстване онлайн, а други имат изцяло разработен онлайн процес. Ако вземеш заем от финансова институция, която има дигитален процес трябва да преминеш и през процес наречен дистанционна идентификация. Тя най-често представлява снимане на личната ти карта от всички страни, както и селфи, което трябва да изпратиш към кредитора. Добрата новина е, че обикновено единствения документ нужен за кандидатстване е лична карта. Не е нужно да предоставяш други. Кредитните компании имат механизми, с които да проверят твоята кредитоспособност, както и кредитната ти история.

Как да кандидатстваш за бързи кредити онлайн?

За да кандидатстваш за бърз кредит онлайн са ти нужни само няколко минути. Трябва да влезеш в сайта или приложението на избраната от теб компания и да попълниш няколко полета.  Данните изисквани от кредиторите обикновено са: имена, телефонен номер, имейл адрес, данни са работодател. Небанковите компании спазват законовите разпоредби, така че личните ти данни са защитени. След като изпратиш нужната информация служител на компанията ще се свърже с теб, за да ти съобщи дали си одобрен за съответния онлайн заем. Ако отговорът е положителен е нужно да преминеш споменатата дистанционна идентификация. Тази стъпка също няма да отнеме много време. Когато и този процес е завършен можеш да усвоиш отпуснатата сума по избран от теб начин, без да е нужно да посещаваш офис на кредитора. Ето няколко съвета, които ще ти помогнат да избереш най-добрия онлайн кредит.

Избери надежден кредитор

На българския финансов пазар има множество компании, специализирани в отпускането на бързи кредити и по-специално на разновидността на този продукт – онлайн кредит. Лесно можеш да се изгубиш в лабиринта от оферти.

мъж кандидатства за бързи кредити онлайн през лаптоп

Важно е да имаш предвид, че не всяка фирма за кредити предлага онлайн заем. Част от кредиторите имат само физически офиси. За да избереш най-подходящата институция е нужно да си направиш проучване. Ето защо, преди да спреш на конкретна оферта те съветваме да намериш повече информация за различните компании. Как да го направиш?

Репутация и условия на кредитора

Увери се, че фирмата, от която искаш да вземеш заем е с добра репутация. Потърси информация и мнения за нея. Прочети отзиви в интернет и разпитай познати дали имат опит с даденото дружество. Разбери повече за самата компания и за условията, при които отпуска кредити. Доверявай се на доказали се фирми за бързи кредити. Избери позната компания, която има поне няколко години опит на българския пазар.

Каква е лихвата по твоя бърз кредит онлайн?

Важно е да знаеш какви са лихвите, които ще заплатиш. Провери лихвения процент на различните фирми. Виж какви са ГЛП (годишен лихвен процент) и ГПР (годишен процент на разходите). Лихвата е основна част от оскъпяването по един кредитен продукт.

Провери за наличие на такси

Таксите, комисионните и застраховките също играят важна роля в оскъпяването по даден кредитен продукт, така че се поинтересувай от тях. Почти всяка кредитна компания налага допълнителни такси или комисионни. Попитай какви са и прецени дали няма да оскъпят заема прекалено. Не превеждай предварителни такси на кредитните компании.

Таблица 1. Лихви и такси
Лихви Такси
Начисляват се задължително по кредита Начисляват се по преценка на кредитора
Включени са в ГЛП Включени са в ГПР

Изисква ли се някаква гаранция?

Част от кредитните компании изискват солидарен длъжник, банкова гаранция или лице за контакт от клиентите си. Разбери дали се изисква гаранция по кредита.

Пази личните си данни при вземане на бързи кредити онлайн

Да пазиш личните си данни е наистина важно. Не отговаряй на съмнителни имейли и не давай личните си данни на непознати лица и лихвари. Въвеждай данните си само в сайтовете и платформи на оторизирани кредитори. Проверявай дали на сайтовете на конкретните финансови компании има всички нужни сертификати, както и политика за защита на личните данни. Не давай личната си карта дори на близки и познати. Също така не кандидатствай от чужди компютри, таблети или мобилни телефони. Шансът някой да иска да вземе кредит от твое име е реален.

Инфографика за сигурността при ползване на бързи кредити онлайн

Не превеждай предварителни такси

В интернет можеш да откриеш сайтове, които ти предлагат доста примамливи условия. Те са готови да те одобрят бързо без значение какъв е размера на доходите ти. Кредитното ти досие също не е от значение за тези кредитни компании. Тези фирми, обаче изискват да им изпратиш такса за предварително одобрение. Тук нещата започват да изглеждат подозрителни. Съветваме те да не пращаш предварителни суми на кредитни фирми. Финансовите компании имат такси и комисионни, които обаче се удържат чак след като си одобрен. Тези такси са добре описани в договора по кредит. Чети всички приложени документи добре, за да не останеш изненадан в последствие. Пази се от измами и не превеждай пари на непознати лица в интернет. Когато кандидатстваш за бързи кредити онлайн се увери, че всичко е изрядно.

Избери подходящ продукт от предложенията за бързи кредити онлайн

За нужните на различните потребители кредиторите са разработили различни финансови продукти. Небанковите компании предлагат два основни вида заеми. Това са:

Заем до заплата

Кредитът до заплата представлява малък по размер заем, както подсказва името му за кратък период (обикновено в рамките на 90 дни). Предназначен е за удовлетворяване на нужди, при които е необходима малка сума, която може да върнеш при получаване на следващата ти работна заплата.

Бърз кредит на вноски

Бърз кредит на вноски пък е подходящ за клиенти, които имат нужда от средно големи суми. Различните финансови компании отпускат различен диапазон от суми. Обикновено бързи кредити онлайн с месечни вноски можеш да вземеш от 200 до 8 000 лв. Имай предвид, че сумите предлагани от различните кредитори варират.

Таблица 2. Бързи кредити
Кредит до заплата Кредит на вноски
Не се съставя погасителен план Съставя се погасителен план
По-малки отпускани суми По-големи отпускани суми

Останалите условия по заема също са различни. Избери заем, който да отговаря на нуждите ти. В случай, че не знаеш кой е най-добрият вариант за теб можеш да се обадиш на телефон на кредитната компания и да попиташ за детайлите.

Обърни внимание дали има допълнителни изисквания

Важно е дали ще ти бъдат изискани поръчител или лице за контакт. В случай, че спреш да обслужваш задължението си поръчителят или солидарният длъжник, който ще трябва да го прави вместо теб. Проверките са както за теб, така и за поръчителя. Кредитоспособността му е важна. Важно е на колко години е има ли история в Централен кредитен регистър. В случай че това лице отговаря на изискванията на кредитора, то може да стане твой поръчител.

Гарантът трябва да подпише също документи за кредит, с което той декларира, че поема равна отговорност с теб по задължението. В днешни времена не е лесно да се намери такъв човек. Ако се налага да ползваш такъв – помисли първо за близки познати или роднини.

От друга страна лицето за контакт пък не поема финансов риск. Някой хора обаче не искат познатите им да знаят, че вземат заеми или пък не искат да притесняват близките си. За това те търсят кредит без лице за контакт или без гарант.

Увери се, че погасителния план ти е удобен

Конкретната схема, по която ще бъде извършвано изплащането на твоя заем, се нарича погасителен план. В зависимост от точното споразумение, той може да е съставен въз основа на фиксиран или плаващ лихвен процент. Погасителният план може да е с постоянни или пък с понижаващи се месечни вноски. Той е наистина важен аспект от договора за кредит и е разумно да си добре запознат с него.

Различните финансови институции имат различна политика за одобрение и различни изисквания към своите клиенти. Условията по погасителния план също могат да варират според кредитната компания. Увери се, че ще можеш да погасяваш вноските си в срок. Добре е датата на плащане на месечната ти вноска да е близка до датата, в която получаваш заплатата си.

Как се изчислява погасителен план, когато вземаш бързи кредити онлайн?

Едно от предимствата на този план е, че той може да бъде изготвен според възможностите на клиента. Доста кредитни компании предлагат на клиентите си да плащат заема на месечни вноски, които могат да варират в зависимост от сумата, която кредитоискателят може да отдели. Някои фирми за бързи кредити предлагат и възможност за седмични или двуседмични вноски. Взема се предвид кога получаваш работната си заплата, доказуеми ли са доходите ти, както и каква е кредитоспособността ти.

Вземай бързи кредити онлайн само при нужда

  • За какво да помислиш, когато търсиш бързи кредити онлайн спешно. Ако искаш кредитът да е изгоден, трябва да започнеш с анализ на собствените си нужди. Първо помисли добре дали нуждата ти е спешна. Също така дали е свързана с желанието да задоволиш важна потребност или е просто моментна прищявка. Разбира се, няма нищо лошо в това, да искаш да смениш техниката си с по-нова. Това трябва да бъде при едно много важно условие – да можеш да си го позволиш в този момент. Ако не разполагаш с нужните средства, трябва си да помислиш дали можеш да отложиш покупката, вместо да вземаш пари на заем. Също така е добре да обмислиш дали тази техника (или друг вид покупка) ти е необходима като цяло, особено, когато не разполагаш с нужните средства.
  • Определи възможностите си. Ако искаш да използваш безопасно бързи заеми, както и всички други финансови продукти на пазара, трябва да анализираш добре финансовото си състояние. Това, че днес имаш средства да платиш вноската си, не означава, че ще имаш след няколко месеца. Имаш ли достатъчно спестявания, за да можеш лесно да се справиш със ситуации, в които финансовото ти състояние се влошава? Как да определиш финансовите си възможности? Решението е просто. Направи си домашен бюджет и подробен отчет за приходите и разходите си. Благодарение на него ще имаш яснота за финансите си и ще можеш да взимаш максимално информирани решения.

Чети всички предоставени документи

Независимо от това дали един заем е онлайн или не законите в страната ни изискват определени документи да бъдат предоставени от финансовата компания и подписани от потребителя. Всяка реномирана фирма стриктно спазва законовите изисквания. Основните видове документи, които ще ти бъдат предоставени са: СЕФ (стандартен европейски формуляр), Договор за кредит, Декларация за защита на личните данни, Погасителен план и Общи условия. Запознай се с всеки от тези документи и при наличие на въпроси се обърни към своя кредитор. Важно е да се увериш, че погасителният план ти е удобен, както и че всичко по договора за заем е наред.

Погасявай задължението си коректно

Забавите по изплащането на един заем водят до негативни последици. Първата такава е натрупването на наказателни лихви. Колкото по-дълго време просрочваш погасяването на вноските си, толкова по-голяма сума трябва да заплатиш. Не подценявай и важността на добрата кредитна история. Тя е един от основните фактори, които влияят върху това какъв заем можеш да получиш. Мисли не само за настоящето, но и за бъдещето. Всеки може да има нужда от допълнителни средства, от спешен кредит веднага. Също така при желание да изпълниш своя дългосрочна цел (като закупуване на жилище) ще ти е нужен изгоден заем. Когато имаш затруднения с изплащането на кредита си най-добре се свържи със своя кредитор и попитай дали е възможно да направиш промяна по погасителния план или пък да рефинансираш задължението си.

Опитай да спазваш тези правила и се възползвай от вземането на изгодни заеми. С взетите пари на заем можеш да си закупиш нова бяла или черна техника, да направиш ремонт на жилището си, да закупиш нови части за своя автомобил, да заплатиш битови сметки и разходи за наем или пък да решиш медицински проблем. Компаниите, предлагащи бързи кредити онлайн не искат от теб обяснение как ще изхарчиш получената сума.

Предимства на повечето бързи кредити онлайн

  1. Спестяваш време. За разлика от кредита взет в офис, с този онлайн – пестиш време и усилия. Много потребители имат натоварено ежедневие и нямат време да ходят до офиси на финансовите институции. Вместо да напускаш работа или да търсиш на кого да оставиш децата, можеш просто да кандидатстваш за няколко минути от мястото на което си. Служител на компанията ще се свърже с теб, за да ти каже дали си одобрен. При положение, че си одобрен ще ти бъде обяснено как можеш да получиш отпуснатата сума.
  2. Избягваш личния контакт. Поради пандемията много хора все още се страхуват от контакта с другите. Вземането на онлайн кредит ти спестява притесненията от срещите с другите.

Инфографика за ползи от ползване на бързи кредити онлайн

Ако пък предпочиташ личния контакт винаги можеш да избереш фирма, която има физически офис. Проучи възможностите и избери най-подходящият кредитен продукт за теб.