Най-важното за кредит без трудов договор

Начало   »  Най-важното за кредит без трудов договор

Какво е кредит без трудов договор?

Kредит без трудов договор наричаме заем, при който от потребителя не се изисква да представя трудов договор. Бързи кредити без трудов договор най-често се предлагат от небанковите институции и фирмите за бързи кредити. Банковите институции, въпреки, че имат по-строги правила, също могат да ти отпуснат кредит, ако нямаш трудов договор. Те кредитират самоосигуряващи се лица и пенсионери.

За да се гарантира по-широка достъпност на кредитните продукти и услуги и повече потребители да имат възможност да получават необходимите им допълнителни финансови средства, фирмите за бързи кредити са разработили различни финансови продукти. По този начин те отговорят на нуждите на широк диапазон от потребители.
двойка подписва пред кредитен консултант документи за кредит без трудов договор
Съвременния пазар на труда се развива динамично и предлага разнообразни форми на заетост. Част от хората работят на трудов договор, но все по-голям е и делът на тези, които получават доходите си от граждански договор, или се самоосигуряват.

Може ли това, че някой работи без трудов договор да му попречи да вземе пари на заем, когато има нужда от допълнителни средства?  Отговорът на този въпрос е – категорично не. На пазара има много небанкови компании, които могат да ти предоставят необходимите ти средства. Това, което фирмите за бързи кредити обикновено изискват от кредитоискателите е да разполагат с доказуем доход и с добра кредитна история.

Често задавани въпроси за бързите кредити

За какво можеш да използваш парите?

Свободен си да ги използваш според нуждите си. Кредитиращите фирми обикновено не се интересуват от причината, заради която искаш пари на заем. Някои кредитори може да зададат такъв въпрос с чисто информативна цел в процеса на кандидатстване, но отговорът със сигурност не би повлиял на получаването на одобрение.

Как мога да кандидатствам за бърз кредит?

Кредитните институции предлагат няколко начина за кандидатстване за кредит. Най-често това може да стане чрез посещение в офис на компанията. Все по-често се използва и възможността за кандидатстване за бързи кредити онлайн. Друг от стандартните начини е кандидатстването по телефон. Различните фирми предлагат различни варианти, като при някои можеш да кандидатстваш по няколко начина.

Колко пари мога да взема?

Всяка кредитна компания предлага различни по размер суми. За да се насочиш към даден кредитор е необходимо да си наясно от каква сума имаш нужда и да се информираш за параметрите на предлаганите от него заеми.  Можеш да разгледаш по-подробно сумите, които отпускат отделните компании на техните сайтове.

Мога ли да изтегля кредит ако съм непълнолетен?

Кредитодателите в България не отпускат заеми на лица, които не са навършили 18 години.  Необходимо е да си пълнолетен и да притежаваш валидна лична карта, за да кандидатстваш за кредит.

Как мога да плащам вноските по кредита си?

Обикновено кредитните компании предоставят на клиентите си повече от един начин за изплащане на вноските.  Най-често можеш да погасяваш вноските по кредита си по банков път, на каса за разплащания, в брой на място в офис на кредитора или онлайн чрез дебитна или кредитна карта.

инфографика за кредит без трудов договор-как да усвоиш

Какво да направя ако не мога да платя вноската по кредита си?

Когато изпитваш затруднения с изплащане на вноска по заема си е важно да се свържеш навреме с кредитния си консултант и да обсъдиш с него възможните варианти за излизане от тази ситуация. Избягването на комуникация с кредитора няма да разреши проблема, а само може да го усложни.

Как можеш да вземеш бърз кредит без трудов договор?

С доказуеми доходи от граждански договор

Това, че не работиш на трудов договор не означава, че не можеш да използваш услугите на различни фирми за бързи кредити. Има много кредитни институции, които отпускат заеми на хора работещи на граждански договор. Много често хората, които работят на свободна практика са доста по-платежоспособни от работещите на трудов договор.

С доходи от майчинство

Много жени в даден етап от живота си спират да работят за определен период от време и излизат в отпуск по майчинство. В този период те не се водят на трудов договор, а получават обезщетение за отглеждане на дете (майчинство). Повечето фирми за бързи кредити приемат тези средства, когато доходът от майчинството е в следствие от правоотношения с работодател. В случаите, когато майчинството е под формата на социални помощи значителен брой фирми отказват отпускане на заем на такива лица.

Самоосигуряващи се лица

Самоосигуряващите се лица са друга група хора, които могат да взимат бързи кредити без трудов договор. Дори и да не работиш на трудов договор за повечето кредитни компании е важно да имаш добра кредитна история. Това означава да си изплащал редовно вноските по кредитите си и да не си допускал просрочия. Доброто кредитно досие ти дава повече възможности да получиш необходимите ти пари на заем и предимство дори пред хора, които получават доходи от трудов договор, но нямат добра кредитна история.

С доходи от пенсия

Значителна част от населението получава доходи под формата на пенсия. Много от фирмите за бързи кредити предлагат специално разработени продукти за хора в пенсионна възраст. Те са съобразени с техните възможности. Различните компании отпускат кредити за пенсионери при различни условия. Някои фирми кредитират само пенсионери по стаж и възраст, а други и такива, които получават пенсия по болест. За да спестиш време е важно да проучиш предварително всички изисквания и условия.

Наред с изискването да си пълнолетно лице и да имаш валидна лична карта, едно от най-важните условия, когато кандидатстваш за кредит без трудов договор е да имаш добра кредитна история. Въз основа на кредитната ти история кредитната компания преценява дали да одобри искането ти за заем и до каква сума може да ти отпусне.

Кредит без трудов договор – проверка на кредитоспособността

Независимо за какъв вид кредит кандидатства някой, той преминава през няколко проверки в различни регистри. Един от тях е информационната система на Цeнтpaлeн Kpeдитeн Peгиcтъp (ЦКР). Това е платформа, която се поддържа от БНБ. От там банките и небанковите институции взимат информация дали човек е бил редовен платец. Колкото повече просрочия си имал, толкова по-малък е шанса да бъдеш одобрен за кредит.  Данните в досиетата се пазят за период от 5 гoдини нaзaд. Кредитното досие и кредитната история на всеки кредитоискател съдържат актуална информация за: броя и вида кредити, които има към момента; размера на сумите, които дължи към различните финансови институции; редовността на плащанията по вече изплатени или текущи кредити. Bcяĸa ĸpeдитнa инcтитyция, пpeди дa oтдaдe няĸaĸво финaнcиpaнe, пpaви пpoвepĸa дали си имал кредит с лошо ЦKP и нa бaзa нa нeгo peшaвa, дaли тoзи чoвeĸ e pиcĸoв или нe.

В процеса на проверка и оценка на кредитоспособността на клиента, отделът за анализи определя размера на вноската и датата на погасяване, така че да отговорят на възможностите на всеки кредитоискател.

При кандидатстване за кредит без трудов договор някои фирми могат да изискат да предоставиш поръчител/гарант по кредита. В случай, че намериш човек, който да гарантира за теб като редовен платец, това би увеличило шансовете ти да получиш финансиране.

Как да провериш кредитора, от който да вземеш кредит без трудов договор?

Основните и най-често използвани канали за проверка на кредитора са следните:

  1. Уебсайт на фирмата. Надеждните и отговорни кредитни компании имат свой уебсайт, в който по достъпен начин предоставят информация за продуктите и услугите си. Там можеш да намериш описание на основните изисквания, на които трябва да отговаряш. Провери и какви документи се изискват, за да кандидатстваш за сигурен бърз кредит.
  2. Регистър на БНБ. За да си сигурен, че фирмата е легитимна е важно да провериш дали е регистрирана в БНБ. Информация за това обикновено се публикува на фирмения уебсайт. В случай, че там не можеш да откриеш такива данни ти препоръчваме да прегледаш регистъра на БНБ.
  3. Сайтове за сравнение на бързи кредити. Тези сайтове съдържат подбрана и синтезирана информация за различните кредитни компании и техните продукти. Използването им пести време и може да ти помогне да се ориентираш бързо и лесно в многообразието от оферти.
Таблица 1. Проверки на кредитор
Как да провериш кредитора?
Уебсайт на фирмата Регистър на БНБ Сайтове за сравнение

Независимо кой от изброените канали за проверка избереш да ползваш е важно да вземеш информирано решение.

Как да кандидатстваш за кредит без трудов договор?

Както и при другите бързи кредити има няколко възможности за кандидатстване:инфографика за кредит без трудов договор - как да кандидатстваш
Онлайн – почти всички фирми за бързи кредити предоставят възможност на кредитоискателите да попълнят и подадат онлайн заявка. Това става като попълнят на сайта на компанията или в мобилно приложение данните си, посочат сумата, която искат да усвоят и изберат срок за изплащане на задължението. Все повече кредитни фирми предлагат и изцяло онлайн процес по кандидатстване и получаване на кредит.  Удобството на този начин е, че е лесен и бърз и можеш да го ползваш в удобно за теб време и място. Необходимо е да разполагаш с мобилно устройство и добра интернет връзка.

По телефона. Редица компании предоставят възможността да кандидатстваш за желания от теб кредит по телефона. Предимствата са, че консултант на фирмата въвежда данните ти в системата и вероятносттта за грешки е много по-малка. Този процес може да се случи само в работното време на компанията.

В офис. При този вариант е необходимо да посетиш офис на избраната от теб кредитна компания. Така можеш да се възползваш от персонална консултация с кредитен консултант. Той ще отговори на всички въпроси, които те интересуват. Ще получиш и съдействие за изготвяне на искането ти за кредит.

Какви са основните разлики между банковите и небанковите финансови институции?

В размера на отпусканите суми. Банковите институции отпускат значително по-големи суми с по-дълъг срок на изплащане в сравнение с фирмите за бързи кредити.

В процеса по кандидатстване. Кандидатстването за пари на заем от банки е времеемък процес. Банковите институции изискват от кредитоискателите да предоставят голям брой документи. Процедурата е свързана и с извършването на редица проверки в различни регистри. При небанковите институции процесът е значително по-бърз и лесен.

Кредитиране без трудов договор

Банките имат по-рестриктивна политика по отношение на лицата, на които отпускат финансови средства. Фирмите за бързи кредити отпускат заеми на широк кръг от потребители и имат по-гъвкави изисквания за получаваните от тях доходи. За кого и за какво са подходящи бързите кредити без трудов договор?Бързите кредити са подходящи, когато имаш нужда от финансови средства за спешни нужди или покриване на непредвидени разходи. Такива могат да бъдат:

  • спешен ремонт на дома или автомобила;
  • повреда на домакинска техника;
  • покриване на сметки за комунални услуги;
  • разходи за медицинско лечение и други.

Предимство на бързите кредити в сравнение със заемите, отпускани от банкови институции е, че от тях могат да се възползват хора, които не работят на трудов договор, но получават друг вид регулярен доход. Те често се ползват от хора, които имат влошена кредитна история. Това е така тъй като в миналото са допуснали просрочия при плащане на свои задължения.Кога да не взимаш бърз кредит?Не те съветваме да взимаш кредити, когато:

Не очакваш доходи

Ако си наясно, че няма как да върнеш заема си, по-добре не тегли такъв понеже това може да ти създаде проблеми и да те лиши от достъп до каквото и да било кредитиране в бъдеще.

Нямаш спешна нужда

Не се поддавай на емоциите си и се въздържай от импулсивни покупки. Преди да решиш да вземеш бърз кредит обмисли добре до каква степен имаш нужда от него и дали ще можеш да го върнеш в договорения срок.

Таблица 2. Повече за банковите и небанковите компании
Банки Небанкови компании
Отпускат големи суми Отпускат по-малки суми
Дълъг период на изплащане Кратък период на изплащане
Изискват голям брой документи Минимален брой документи
Изискват доход от трудов договор Достатъчно е наличието на доказуем доход
Процесът по кандидатстване е дълъг Бърз процес по кандидатстване
Средствата по кредита се превеждат по банков път Различни начини за получаване на средствата по кредита
Изискват предоставяне на гарант или поръчител Обикновено не изискват предоставяне на гарант по заема