Избор сред множеството фирми за бързи кредити?

Начало   »  Избор сред множеството фирми за бързи кредити?

В динамичните условия, в които живеем все повече хора в даден момент изпитват нужда от допълнителни финансови средства. Причините за това могат да бъдат много и от най-различно естество. Понякога разходите, които правим са предварително планирани. Друг път се налага да реагираме много бързо, за да разрешим непредвидени ситуации, които са свързани с нуждата от пари. В зависимост от доходите си някои хора успяват да заделят част от бюджета, с който разполагат и да спестяват за бъдещи планове и покупки. Това обаче не е по възможностите на всички. Затова често прибягваме до услугите на фирми за бързи кредити.

Как да се сдобиеш с допълнителни пари?

В ситуации, когато имаш спешна нужда от пари има няколко основни начина да си ги осигуриш.

Пари на заем от приятел или роднина

Един вариант е да се обърнеш за помощ и да поискаш пари на заем от свой приятел или роднина. Невинаги обаче можеш да намериш човек, който да разполага с достатъчно средства и да е готов да ти ги заеме.

Взимането на заем от близки хора има своите предимства и недостатъци. Предимство на това да вземеш пари от приятел или роднина е, че ще върнеш толкова, колкото си взел и няма да има нужда да плащаш лихва. От друга страна съществува риск да не успееш да върнеш навреме заема. Това със сигурност би се отразило негативно на отношенията ти с твоите приятели или роднини.

Преди да решиш да се обърнеш за заем към познати е важно да обмислиш добре ситуацията. Прецени реално възможностите си да върнеш взетата сума в уговорения срок. В случай, че избереш този вариант, за да си набавиш необходимите ти средства, е изключително важно да спазиш уговорката и да върнеш парите навреме. Така ще запазиш добрите си отношения с човека, който ти е услужил с пари на заем и ще можеш да разчиташ на неговата помощ и в бъдеще.

Инфографика за фирми за бързи кредити

Кредитна карта

Друг начин, по който все повече потребители си осигуряват необходимите им допълнителни парични средства е да ползват финансиране от банка или друга финансова институция.

Голяма част от българите, които имат регулярни доходи, притежават кредитна карта. Тя представлява вид кредит, който банката отпуска на клиентите си срещу месечна такса и определена лихва. Кредитната карта ни осигурява достъп до допълнителни средства при нужда. Ползването на кредитна карта има своите позитиви и негативи, както при всеки финансов продукт. Затова е важно всеки да съобразява добре разходите, които прави. Въздържай се от необмислени и импулсивни покупки, които могат да натоварят бюджета ти и да влошат финансовата ти стабилност.

Пари на заем от фирма за бързи кредити

При спешна нужда от пари на заем за решаване на неотложни въпроси голяма част от потребителите в България прибягват до теглене на бързи кредити онлайн или офлайн.

Разликата между това да вземеш пари на заем от познати и да се обърнеш към кредитна институция е в начина, по който се урегулират отношенията. Когато взимаш заем от близки обикновено не се налага да подписваш договор. Устната договорка е достатъчна в такива случаи. Когато обаче използваш услугите на банки или фирми за бързи кредити едно от най-важните условия, за да ти бъде отпуснат кредит е да сключиш договор. Преди подписването на договор за кредит, финансовата институция е задължена да предостави на кредитополучателя стандартен европейски формуляр с информация относно потребителския кредит. В него се описват подробно основните характеристики на кредита.

Таблица 1. Различни типове кредитиране
От приятел Кредитна карта Бърз кредит
Без формалности Без формалности/Минимални формалности Минимални формалности
Лични договорки за условия Плащаш лихва само като ползваш Плащаш лихва за целия период на договора

Какво представлява бързият кредит?

Бързият кредит е един от най-удобните финансови продукти, които се предлагат на пазара. Сумите, които можеш да усвоиш, обикновено са до няколко хиляди лева. Срокът за изплащане на заема варира от 30 дни до няколко години.

За какво можеш да използваш един бърз кредит?

Има много поводи да се окажеш без достатъчно средства, когато ти потрябват. Една от най-честите причини да търсим пари на заем е желанието да се сдобием с нова техника – например по-голям телевизор, по-нов модел смарт телефон или лаптоп. Понякога се налага да сменим някой повреден домакински електроуред, да отстраним повреда в автомобила или да инвестираме в неотложен ремонт. Случва се да се изненадаме неприятно от високи сметки за ток, вода и парно. Друг път не ни достигат средства, защото сме похарчили повече за забавления, подаръци за близки и приятели. Винаги може да възникнат и някакви непредвидени ситуации като например нужда от медицинско лечение.

За да се справиш с такива случаи обикновено имаш нужда от бързи пари.

На пазара има голямо разнообразие от фирми, които предлагат бързи кредити. Техните услуги са по-достъпни за голяма част от потребителите в България и те все по-често се обръщат към тях в случай на нужда от финансови средства. Едни от най-големите предимства на тези фирми са максимално улеснената и бърза процедура по кандидатстване за кредит и възможността да разполагаш с необходимите ти средства още в рамките на същия ден. В сравнение с банките фирмите за бързи кредити имат по-либерална политика по отношение на кредитоискателите.

Какви са изискванията на фирмите за бързи кредити към кредитоискателите?

За да вземеш банков кредит е необходимо да получаваш доказуеми доходи от трудово правоотношение. В случай, че си самоосигуряващо се лице, трябва да предоставиш данъчна декларация. Като цяло процесът по проверка, одобрение и усвояване на банков кредит отнема по-дълго време. Фирмите за бързи кредити са по-гъвкави и извършват сами необходимите им проверки, за да улеснят максимално клиентите си и да ускорят процеса по одобрение на искането за кредит и отпускане на желаната от кредитоискателя сума.
Изискванията на тези кредитори са сходни. В повечето случаи, за да кандидатстваш за един сигурен бърз кредит е достатъчно:

 1. да си навършил 18 години
 2. да имаш българско гражданство
 3. да разполагаш с валидна лична карта

Някои банки и кредитни компании изискват от кредитоискателите да посочат поръчител. Това е човек, който е отговорен за редовното изплащане на кредита ти заедно с теб. Или с други думи, ако ти не можеш да изплатиш вноската си, то поръчителят трябва да го направи вместо теб. Изискването за поръчител представлява вид гаранция, която да увери кредитодателя, че дори кредитополучателят по някакви причини да не може да върне задължението си, той все пак ще получи дължимите му средства.

Една част от фирмите за бързи кредити може да изискат да предоставиш лице за контакт, когато кандидатстваш за бърз кредит. Това може да е твой близък или познат, който трябва да потвърди, че се познавате. Не е необходимо лицето за контакт да посещава офис на кредитора или да предоставя някакви документи. Служител на кредитната компания, в която кандидатстваш за кредит ще се свърже с него по телефона. Лицето за контакт не поема никакви рискове при кандидатстване на кредитоискателя.

Как да избереш надеждна фирма за бързи кредити?

Когато имаш нужда от пари на заем първото, което трябва да направиш е да избереш фирма, към която да се обърнеш за необходимата ти сума.
null
Да избереш кредитна компания, която ще отговори най-добре на нуждите ти, не е лесна задача. В наши дни броят на този тип компании е огромен, затова и изборът не е лесен. Отдели известно време да проучиш условията на различните фирми за бързи кредити. Така ще можеш да направиш информиран избор и няма да се подведеш от първата попаднала ти оферта. Можеш да използваш сайтове за сравнение на различни видове кредити. Там информацията е събрана на едно място и систематизирана. Това ти пести време и помага да се ориентираш по-добре в разнообразието от фирми и кредитни продукти.

Ето няколко съвета какво да направиш преди да пристъпиш към теглене на кредит:

Провери с каква репутация се ползва кредитната институция

Когато избираш кредитна институция ти препоръчваме да се насочиш към фирма, която вече има история и стабилна позиция на финансовия пазар. Изграждането и поддържането на положителен имидж е от първостепенно значение за всяка фирма. Фактът, че компанията се е задържала на пазара дълги години и е натрупала опит в своята бизнес сфера до голяма степен е свидетелство за качеството на нейните услуги.

Потърси препоръки от роднини и познати

Друг полезен ход е да потърсиш мнението на близки и познати, които вече са ползвали кредит. Можеш да прочетеш коментарите онлайн в сайтове, форуми и социални мрежи от предишни и настоящи клиенти на фирмата кредитор. Ако приятел или роднина се е възползвал вече от заем от кредитна компания и го е изплащал редовно, неговата добра кредитна история може да ти бъде полезна и да получиш по-изгодни условия.

Провери детайлите преди да подпишеш договор с фирма за бързи кредити

Разгледай подробно сайта на фирмата и се увери, че е легитимна. Според изискванията на българското законодателство небанковите компании са финансови институции, които са задължени да имат регистрация в БНБ. Банките са кредитни институции и те са лицензирани за това. Информацията за това трябва да е достъпна на уебсайтовете на компаниите.

Провери какви са изискванията към кредитоискателите и условията по кредитите, които фирмата отпуска. Надеждните фирми за бързи кредити публикуват на фирмените си уебсайтове подробна информация, касаеща техните продукти. Обикновено там можеш да намериш представителен финансов пример и калкулатор. С него можеш да зададеш сумата и срока на заема и да изчислиш размера на вноските, които ще трябва да изплащаш.

Какви видове заеми предлагат фирмите за бързи кредити?

Важно е да знаеш, че различните компании се специализират в отпускането на различни видове кредити. Бързият кредит е изключително гъвкав финансов продукт по отношение на:

 1. времето за отпускане;
 2. размера на отпусканите суми;
 3. срока за погасяване и големината на дължимите вноски.

Когато взимаш кредит трябва да си наясно за какво ще го използваш и за какъв период от време ще можеш да го погасиш.

В зависимост от начина на изплащане има два вида бързи кредити:

 • Бързи кредити на вноски

Този тип кредит е широко разпространен и се характеризира обикновено с по-голяма сума и по-дълъг срок за изплащане. При него задължително се съставя предварителен погасителен план по месеци, който ти дава яснота кога и по колко точно трябва да плащаш. Някои компании предоставят възможност на клиентите си да погасяват задълженията си на седмични, десетдневни или двуседмични вноски. Важно е да избереш вида и размера на вноската, който отговаря на възможностите ти, за да не допускаш нежелани просрочия и забавяния. Редовното плащане на вноските по кредита може да ти донесе много ползи. Например да влезеш в програмата за лоялни клиенти на компанията и да се възползваш от специални отстъпки.

 • Бързи кредити до заплата

Този вид кредит е най-краткосрочният, който се предлага на българския пазар. Кредитът до заплата най-често се използва за справяне със спешни финансови проблеми. През последните години стана много популярен и все повече фирми за бързи кредити започнаха да го предлагат. При него задължението се погасява еднократно като кредитоискателят може да определи в какъв срок да го изплати. Обикновено това е период между 5 и 30 дни. При този вид заем не се съставя погасителен план, защото се изплаща на една вноска. Услугата кредит до заплата е доста удобен, но е финансов ангажимент, към който трябва да се подхожда отговорно и обмислено.

Видове бързи кредити, според начина на кандидатстване

Бързите кредити се различават и по това как може да кандидатстваш за тях и как биват отпускани. Различните фирми за бързи кредити предлагат един или няколко начина, по които може да се кандидатства за кредит.
Инфографика за фирми за бързи кредити, показваща типове кандидатстване

Кандидатстване в офис

На пазара има утвърдени кредитни компании, които поддържат мрежа от търговски офиси. В тях можеш да получиш индивидуална консултация от кредитни експерти и съдействие за попълване на искане за отпускане на кредит. То обикновено се разглежда в рамките на няколко минути. При одобрение можеш да подпишеш цялата договорна документация там на място. След това кредитната компания превежда парите по банковата ти сметка или по друг начин. Предимствата на този тип кредитиране се изразяват в това, че през целия процес имаш съдействието на кредитен консултант. Това намалява значително възможността от грешки.

Кандидатстване онлайн

Все повече потребители предпочитат този начин за кандидатстване, тъй като им спестява време и процедурата е лесна и бърза. За онлайн кредит веднага може да кандидатстваш през сайта на компанията кредитор или през нейно мобилно приложение. Достатъчно е да разполагаш с имейл адрес и мобилен телефон, както и добра интернет връзка. Необходимо е да предоставиш определен набор от твои лични данни, които се попълват в онлайн формуляр. В случай, че бъдеш одобрен за кредит ще трябва да преминеш през процес по идентификация на самоличността ти.

Комбинирано кандидатстване

Има кредитни компании, в които може да кандидатстваш изцяло онлайн като попълниш заявка на сайта или по телефона. В случай, че бъдеш одобрен трябва да посетиш офис на фирмата кредитор, за да завършиш процеса. По този начин не е нужно да въвеждаш данни сам или да правиш онлайн регистрации. По-удобно е да продиктуваш необходимите данни на консултант по телефона. След това той ще направи нужните проверки и може да ти даде становище в рамките на разговора или няколко минути след него. Така не се налага да се ангажираш с посещаване на офис, в случай че не бъдеш одобрен.

Таблица 2. Видове кандидатстване
Онлайн кандидатстване Офлайн кандидатстване Комбинирано кандидатстване
Минаваш сам през целия процес Консултант ти съдейства през целия процес Консултант ти съдейства при одобрение
Не напускаш дома си Изисква посещение в офис Посещаваш офис при одобрение

Какво е важно да имаш предвид, когато взимаш пари от фирма за бързи кредити?

Първото, което трябва да провериш е дали кредитната компания регистрация в БНБ. В повечето случаи информацията за наличието на такава се обявява на сайта на компанията.

Трябва да си наясно с условията по кредита:

 • какъв ще е размера на вноските, които ще трябва да изплащаш;
 • какъв е размера на лихвения процент и всички такси, които ще трябва да платиш.

Някои фирми за бързи кредити начисляват допълнителни такси като:

 • такса за експресно разглеждане на искането за кредит;
 • неустойки при просрочване на вноски;
 • други.

Поинтересувай се дали компанията има програма за лоялни клиенти. Наличието на такава програма е добър показател за една кредитна компания. Продуктите за лоялни клиенти са създадени така, че да те стимулират да бъдеш по-отговорен в обслужването на кредита си. От това може само да спечелиш в по-дългосрочен план.

Какъвто и кредит да решиш да вземеш е важно да използваш услугите на отговорна и надеждна финансова институция.