7 ситуации за прибягване към кредит до заплата

Начало   »  7 ситуации за прибягване към кредит до заплата

В 21 век парите са нещо наистина важно. Нужни са ни, за да живеем нормално и едновременно с това да се развиваме. На всички ни е ясно, че заплатите в страната ни не са особено високи. По тази причина често се налага да търсим допълнително финансиране. Някои хора работят на няколко места, а други се справят с несгодите като вземат пари на заем. Статистиките сочат, че българите вземат все повече кредити. Голяма част от населението в страната ни тегли заеми ежемесечно, за да запълни дупките в бюджета си. Има различни видове кредити. Такива са: заеми от банка, ипотечни кредити, бързи кредити, стокови заеми,  лизинги. Днес ще говорим за един интересен финансов продукт, а именно кредит до заплата.

7  чести ситуации, в които се прибягва към кредит до заплата

Заемите до заплата, известни също като краткосрочни бързи кредити, са вид финансов продукт, който позволява на потребителите достъп до бързи пари. Тези пари обикновено се ползват за покриване на неочаквани разходи в спешни ситуации. Този вид кредити обикновено са за малка суми пари, обикновено до 1000 лв. и са предназначени да бъдат изплатени в рамките на кратък период, обикновено един месец. Докато един кредит до заплата може да бъде полезен инструмент за посрещане на спешни финансови нужди, той също може да има отрицателно въздействие върху кредитното досие на кредитополучателя. Днес ще ти разкажем кои са най-честите ситуации, в които потребителите прибягват до кредит до заплата.

Нужда от спешен ремонт

Много голяма част от потребителите взимат кредити, за да направят ремонт. Най-често теглим банкови кредити, за да направим основен ремонт и за да си закупим нови мебели. Бързите кредити до заплата пък ползваме най-вече за спешни ремонти. Протекъл покрив, спукана тръба и лющеща се мазилка са проблеми, които изискват бърза реакция и е разбираемо да вземеш заем, за да ги разрешиш бързо. Въпреки факта, че трябва да действаш незабавно все пак помисли предварително за детайлите по ремонта. Потърси добър майстор, който няма да ти вземе прекалено голяма сума и провери от къде можеш да закупиш добри материали на изгодни цени. Ако проблемът не е толкова спешен по-добре изчакай.

Дама кандидатства за кредит до заплата през лаптопа си

Покупка на бяла и черна техника

Всеки от нас иска да има нова техника. Няма по-изнервящо нещо от бавна техника и зле работещи домакински уреди. Въпреки това рядко вземаме кредити до заплата просто, за да заменим стар уред. Когато обаче домакински уред се повреди е нужно да го ремонтираш или замениш. За това са нужни пари. Един кредит до заплата може да ти помогне да се сдобиеш с нов уред или пък да замениш старо мобилно устройство с ново. Съветваме те да търсиш оферти с намаления и да избираш енергоспестяващи уреди. Така ще спестиш средства в дългосрочен план. Много магазини предлагат бяла и черна техника на изплащане без оскъпяване. Поинтересувай се дали една такава оферта би ти била по-изгодна от бърз заем до заплата.

Кредит до заплата за решаване на медицински проблем

Здравето е най-важното нещо за всеки от нас. Когато си здрав можеш да функционираш нормално и да живееш добре. За съжаление на много от нас често ни се случва да имаме здравословни проблеми. Независимо дали е грип, зъбобол, нужда от лечение вследствие на инцидент или хронично заболяване, за да се погрижим за здравето си са ни нужни средства. Здравната каса обикновено поема само част от лечението и лекарствата, които са ни нужни. Когато ти или твой близък имате нужда да се лекувате можете да вземете заем до заплата, който да ви помогне бързо да се справите с проблема.

Разходи по колата

Да имаш автомобил е удобство и удоволствие. Въпреки това, поддръжката на едно превозно средство изисква доста пари. Данъци и такси, винетки, годишен технически преглед, гориво и посещение на автомивка са само една част от разходите по автомобила. Когато прибавиш и неочакваните повреди става трудно да се справиш с всичко. Българите вземаме кредит до заплата, за да ремонтираме автомобилите си или да си закупим необходима винетка.

Липса на средства за покриване на битови сметки и храна

Когато си похарчил заплатата ти, а все още има доста време до следващата започваш да се паникьосваш. Храната и основните консумативи не са неща, което могат да чакат. Особено, ако се грижиш и за деца. В тази ситуация много голяма част от хората искат пари на заем от техните близки и роднини. Понякога обаче нямаме близък готов да ни услужи с пари, за да изкараме месеца и търсим други начини. Вместо да залагаш вещите си в заложна къща можеш просто да вземеш заем до заплата. Част от фирмите за бързи кредити предлагат безлихвени кредити до заплата на новите си клиенти.

Средства за отопление

Зимата е труден сезон. За да се справим с ниските температури, имаме нужда от отопление. То обаче е доста скъпо. Независимо дали се отопляваш на ток, парно или дърва няма как да избягаш от високите цени. За да си осигурят топла зима, много от потребителите вземат пари на заем. Един кредит до заплата може да ти е от полза, но имай предвид, че той не е дългосрочно решение на проблема. Най-добре е да спестиш средства за отопление още преди да е дошъл зимният сезон.

Финансиране на празници с кредит до заплата

Празниците обикновено са повод за радост. Всеки от нас иска да зарадва близките си с подаръци и отрупана трапеза. Поводите за празнуване в днешно време са много. Те могат да бъдат: рождени и имени дни, годишнини, празници като Коледа, Нова година или Свети Валентин. Стана като неписан закон да се подаряват подаръци или да се дават пари и на събития като сватби, кръщенета, дипломиране, абитуриентски бал. Но при толкова много празници и поводи как да намериш пари за всичко? Особено в днешната сложна икономическа ситуация, когато инфлацията расте постоянно е трудно да се справим лесно.

Обикновено в такива ситуации хората отново се насочват към вземането на различни видове кредити. Да изтеглиш кредит до заплата понякога е наложително, но заслужава ли си, когато е за нещо такова? Тук верен отговор няма. Нужно е да обмислиш нещата добре. При положение, че не очакваш добри приходи в близкото бъдеще, по-добре помисли за друг начин, чрез който да финансираш празниците си. Можеш също така да потърсиш по-евтина алтернатива, с която да зарадваш тези около теб.

Кредит до заплата или овърдрафт в подобни ситуации?

Основната разлика между тези кредитни продукти, е че кредит до заплата се предлага от фирми за бързи кредити, а овърдрафтът се предлага от банковите институции. И при двата финансови продукта можеш да вземеш малка сума (освен, ако месечното ти възнаграждение не е високо, в този случай овърдрафтът може да надхвърли размера на бърз кредит до заплата, който стандартно може да вземеш). При овърдрафта обикновено може да разчиташ на до една твоя месечна заплата. При кредит до заплата отпусканата сума варира от 100 до 1200-1300 лева (тези суми могат да са различни в зависимост от компанията). И в двата случая от теб се изисква да погасиш задължението си със следващата месечна заплата или с друг скорошен приход.

Инфографика за избор между кредит до заплата и овърдрафт

При овърдрафта задължението ти се покрива автоматично от следващата постъпила сума по сметката ти. При един бърз заем до заплата имаш падежна дата, на която сам трябва да погасиш вноската си. В случай, че парите не ти достигат, можеш да удължиш срока на кредита до заплата с определен брой дни, срещу заплащането на определена такса. Това е особено удобно, ако междувременно ти възникне нова финансова нужда. С допълнителните услуги предлагани от голяма част от небанковите кредитори, увеличаваш крайната цена на кредита, но пък си спестяваш наказателни лихви и лоша кредитна история.

Таблица 1. Кредит до заплата или овърдрафт?
Кредит до заплата Овърдрафт
Погасяваш вноската си лично Вноската се удържа от сметката ти автоматично
Кандидатстваш повторно за нов кредит Ползваш многократно одобрената сума (след погасяване)

Как да кандидатстваш за кредит до заплата?

Да кандидатстваш за този заем е доста лесно. Нужно е първо да избереш добра кредитна компания. Провери какви са изисквания и условията на небанковите компании, както и дали разполагат с онлайн процес. Един онлайн кредит веднага би бил чудесно решение на проблемите ти. Можеш да използваш сайт за сравнение, за да подбереш най-добрата оферта. След това е нужно да предоставиш личните си данни. Не се притеснявайте от злоупотреби. Небанковите финансови компании спазват законите в Република България и прилагат политика за защита на личните данни. След като си кандидатствал, кредитната компания ще ти съобщи дали си одобрен. Ако отговорът е положителен, ще трябва да подпишеш договор. Чети документите, които подписваш внимателно. Не пропускай да попиташ какви са допълнителните такси и каква ще е крайната цена, която ще заплатиш.

Кога не е добре да ползваш кредит до заплата?

Както вече ти разказахме този заем е лесен за вземане и в същото време може да бъде изгоден. Въпреки това има и ситуации, в които не е добре да не прибягваш до този финансов продукт. Ето кога е добре да избягваш тегленето на кредит до заплата.

  • Когато ти е нужна по-голяма сума. Обикновено заемите до заплата са за малки суми, до 1000 лв. Ако ти трябват повече пари най-добре потърси друг кредитен продукт. Бързите кредити на вноски също са чудесна алтернатива, в случай че имаш нужда от спешен кредит веднага.
  • Когато не си сигурен, че можеш да погасиш задължението навреме. Ако просрочиш заема си – той ще се оскъпи. По него ще започнат да текат наказателни лихви. Също така просрочията се записват в Централен кредитен регистър. Тази платформа на Българска народна банка пази информация за кредитната задлъжнялост на потребителите. Колкото по-влошена е твоята кредитна история, толкова по-трудно ще ти е да се сдобиеш с изгоден заем в бъдеще.
  • Когато не ти е наистина нужен в момента. Често изпитваме импулсивни желания да си купим нещо, което не ни трябва наистина в момента. Харесал си нов смартфон или скъп часовник, но нямаш достатъчно пари, за да си го закупиш? По-добре опитай да спестиш вместо да вземаш кредит до заплата.
  • Съветваме те да не вземаш кредити за хазарт, рискови инвестиции или за да ги дадеш като заем на друг човек. В тези случаи има голям шанс да загубиш средствата, които си взел. Бъди разумен със заетите средства, за да си спестиш бъдещи неприятности.
  • Също така не вземай кредит до заплата, за да погасиш друг свой заем. Ако имаш проблем с плащането на вноските си, най-добре попитай за услугата рефинансиране на заем. С нея можеш да обединиш задълженията си или пък да замениш сегашния кредит с по-изгоден.

Безлихвен кредит до заплата – има ли уловка?

Може би си виждал реклами за безлихвен първи кредит до заплата. Тази оферта се предлага от много фирми на пазара, като начин за привличане на нови клиенти. Българите обаче сме доста недоверчиви щом се отнася до такъв тип оферти. Има ли обаче наистина някаква уловка или това наистина е най-добрият бърз кредит? Ако решиш да се възползваш от такъв тип кредит, внимавай за няколко неща.

  1. Първо трябва да знаеш, че ако наистина изплатиш кредита си в посочения от кредитната компания срок, по него няма да се начислят никакви лихви. Ако обаче просрочиш задължението, по него започват да се трупат вече споменатите наказателни лихви, които ще ти се наложи да заплатиш.
  2. Друго, за което трябва да си внимателен са скритите такси. Много от небанковите кредитори на българския пазар имат изискване да предоставиш гарант или банкова гаранция, за да ти отпуснат кредит. Ако не можеш да осигуриш тези неща ти се начислява допълнителна такса, която се приспада от първоначално отпуснатата ти сума или се разсрочва по вноските. За да си сигурен, че няма да има такива или други скрити такси се поинтересувай от всички условия, задавай въпроси на своя консултант и чети предоставените ти документи.
Таблица 2. Кредит до заплата
Кредит до заплата с лихва Кредит до заплата без лихва
Важи за всички клиенти Обикновено важи за нови клиенти
Начисляват се лихви за забава Начисляват се лихви за забава

Пази добра финансова стабилност

Истина е, че в момента се намираме в икономическа криза. Една такава ситуация може да ни накара да сменим работата си или да променим начина си на живот. Може да ни откаже от хобитата и нещата, с които сме свикнали. Каквото и да се наложи да промениш, направи го спокойно и с увереността, че хубавите дни отново ще дойдат. Просто трябва за известен период да проявиш гъвкавост и изобретателност. Може да се наложи да се преквалифицираш, да намериш по-евтини начини за забавление, да се преместиш в по-евтина квартира.

Инфографика за финансова стабилност при избор на кредит до заплата

Спестяването под всякакви форми трябва да е непрекъснато действие, без значение колко пари получаваш. Дори да са малко, само с финансова дисциплина ще имаш сигурен буфер за времето, когато се появят финансови проблеми. Важно е също да се ограмотяваш финансово. Научи повече за парите, за да ги управляваш по-добре.