5 характеристики на най-добрия бърз кредит

Начало   »  5 характеристики на най-добрия бърз кредит

Същността на най-добрия бърз кредит

Всеки иска да получи най-добрия бърз кредит. Кредитите са част от икономиката на държавите. Съществуват различни видове заеми. Има потребителски (банкови или бързи), ипотечни, търговски, стокови кредити и т.н. Всеки кредитен продукт има различно предназначение и е подходящ за различен тип хора. Не само потребителите изпаднали в трудно финансово положение вземат заеми. Голяма част от потребителите на кредити взимат за закупуване на различни стоки и услуги.

Някои потребители вземат назаем, за да си закупят имот, други за да започнат собствен бизнес, а трети, за да реализират други краткосрочни  или дългосрочни цели. Поради растящото потребление на стоки и услуги теглим все повече заеми от фирми за бързи кредити.

Бързите кредити се вземат предимно от хора, които не могат да се възползват от банков заем или от такива изпаднали в спешна ситуация.

Ето как финансовата услуга бърз заем може да ти помогне в труден момент. Повреда в автомобила, развалена пералня, спешна нужда от посещение при лекар или зъболекар? На всеки от нас му се е случвало да го застигне неочакван проблем за справянето, с който няма нужните средства. В такива ситуации, обикновено се стресираме и мислим от кого можем да поискаме спешен заем. Днес ще ти разкажем кои са петте главни характеристики на най-добрия бърз кредит.

Пет характеристики на най-добрия бърз кредит

1. Бързина

Скоростта е едно от основните предимства на бързите кредити. Живеем в забързан свят, поемаме толкова много ангажименти и се нуждаем от бързи решения на проблемите си. Това се отнася и за нашите финанси. Ако сме изправени пред трудна ситуация е нормално да искаме да решим проблема мигновено. Знаем, че някои събития изискват незабавна реакция. Повреда в автомобила, с който пътуваме до работа, развален уред за отопление при минусови температури или здравен проблем свързан с нас или наш близък, са събития, които изискват бързи действия. Случва се личният ни бюджет да не е достатъчен за такива непредвидени случаи.

Инфографика за получаване на парите по най-добрия бърз кредит

Ето защо много хора се обръщат към небанкови финансови компании, в случаи в които предприемането на действия за разрешаването на даден проблем не може да бъдат отложено. Небанковите кредитни институции реагират бързо и формалностите при тях са значително малко. Кандидатстването е опростено, а отговора дали си одобрен за заем обикновено идва до минути. Имай предвид, че някои фирми за бързи кредити налагат допълнителни такси за бързо одобрение.

2. Достъпност до най-добрия бърз кредит

Ако кандидатстваш за бърз заем в офис или онлайн бързо ще разбереш колко малко е необходимо, за да стигне сумата до теб. Най-често, за да получиш необходимите средства ще ти трябва само валидна лична карта. При онлайн кандидатстване е нужна и допълнителна идентификация, целяща да докаже, че ти си човекът зад мобилното устройство. Така риска от измами е сведен до минимум. За да сключиш договор, няма да ти трябват документи от работодателя, потвърждаващи твоята заетост (трудов договор, граждански договор) и размера на възнаграждението, което получаваш. Това осезателно съкращава и улеснява процеса на получаване на твоя бърз кредит.

Клиентка се ръкостиска с кредитен консултант, след като е избрала най-добрия бърз кредит за нея

Небанковите компании опитват да отговорят на нуждите на клиентите си. Повечето фирми, предлагащи бързи заеми, не проверяват клиентите си задълбочено, какъвто е случая при банковите кредитори. За да получиш кредит от банка, обикновено се правят няколко проверки свързани с финансовото ти състояние. Банките задълбочено изчисляват кредитоспособността на клиентите си въз основа на предоставените от тях документи. Всеки клиент се проверява в бази данни и регистри като Централен кредитен регистър. Ако кредитоискателят има кредити или кредит с лошо ЦКР и не отговаря на изискванията на банките, той няма да получи одобрение за кредит.

Освен това докато минат нужните процедури и проверки може да минат дни или седмици, да не говорим и за времето, което потребителят ще отдели, за да се сдобие с нужната документация. При фирмите за бързи кредити този процес е сведен до минимум. Поради това много често клиенти на тези кредитни компании са хора, на които е отказан банков заем. Възможността за онлайн кредитиране, която предлагат голяма част от небанковите кредитори ни улеснява още повече. Вече можеш да кандидатстваш от всяко място с достъп до интернет. Това значително улеснява потребителите през натовареното им ежедневие. Намери компания, която предлага достъпни финансови услуги.

3. Надеждност

Част от хората се страхуват да заемат от фирми за бързи кредити, защото всеки от нас е чувал за нечестните практики, използвани от някои компании. За съжаление целият бранш страда, когато се появят нелоялни кредитори. Ако искаш да откриеш надеждна и честна кредитна компания, обърни внимание на няколко фактора.

Прочети мнения от клиенти на различните компании, прегледай сайтовете на различните кредитори, разбери повече за съответната компания. Доверявай се само на оторизирани фирми за бързи кредити. Когато търсиш най-добрия бърз кредит е възможно да се изгубиш в различни оферти в интернет и извън него. Важно е да се доверяваш само на лицензирани фирми, понеже при подписване на документите по един заем законът за бързи кредити те предпазва в периода преди и след подписване на договора за кредит. При възникване на проблем, той ти дава защитни механизми.

Имай предвид, че ако не прочетеш договора си добре и го подпишеш после ще ти е трудно да докажеш правотата си. Не се доверявай на непознати частни лица и лихвари и не им превеждай предварителни такси или имущество. Има голям шанс тези хора да са измамници.

4. Изгодни условия по най-добрия бърз кредит

Когато чуем ‘‘най-добър бърз кредит‘‘ си представяме заем, който ще ни е изгоден. В последните години компаниите предлагащи бързи заеми, започнаха да изчистват лошия имидж от миналото. Това е така, и заради по-строгите закони, които защитават потребителите от евентуални измами или подвеждане.

На повечето сайтове на небанковите институции можеш да откриеш кредитен калкулатор, с който да видиш какви ще са месечните ти вноски. Също така има представен пример с целия ГПР (годишен процент на разходите). Той показва оскъпяването по кредита, като към лихвения процент са прибавени и останалите разходи. Те могат да бъдат такси за одобрение, обработка на документи или застраховка по кредита, както и други такси определени от финансовата компания. В случай, че клиентът просрочва вноските си, могат да бъдат начислени допълнителни такси. Дали един заем ще е изгоден зависи и от теб. Ако си с доказуеми доходи и имаш добра кредитна история финансовите компании ще ти предлагат по-добри условия.

Таблица 1. Олихвяване.
ГЛП ГПР
Включва всички лихви Включва всички лихви и такси

 

Много от кредиторите на пазара имат и програми за лоялност. Това означава, че ако си бил коректен в плащането на предишен заем към една фирма сега тя може да ти предложи по-добри условия. Разучи добре възможностите преди да се спреш на конкретен кредитор. Колкото повече неща знаеш, толкова по-добър избор ще направиш. При наличие на въпроси се обади на телефоните на финансовите компании. Така ще разбереш най-подробна информация за компанията, нейните кредитни продукти и изискванията към теб.

5. Гъвкавост

Важно е един кредит освен да е с добри условия и да е подходящ за теб. Има компании, които предлагат само кредити до заплата. Тези заеми се характеризират с ниски отпуснати суми, които е нужно да бъдат върнати в кратък срок. Ако ти е нужна по-голяма сума вероятно това предложение няма да е гъвкаво за теб в момента и няма да ти свърши работа.

Важно е финансовата компания, която избереш да отговаря на твоите изисквания. Много кредитори предлагат индивидуално обслужване на клиентите си. В случай, че имаш затруднения с изплащането на вноските си, можеш да се консултираш с фирмата кредитор. Тя може да ти предложи услуга за промяна в погасителния план или друго решение. За това е добре да комуникираш активно с кредиторите. Повечето хора при наличие на проблем спират да вдигат телефоните си и опитват да се скрият. Това обикновено е доста лошо решение.

Важно е да знаеш всичко за погасяването на кредита си, както и за възможностите за предсрочно погасяване. Едно частично или пълно предсрочно погасяване може да ти спести пари. Гъвкавостта е важна, когато търсим най-добрия бърз кредит.

Ето за какво вземаме най-добрия бърз кредит?

Бяла и черна техника

Обикновено най-честата покупка на клиентите на фирмите за бързи кредити е новата техника. Някои потребители купуват предимно нови домакински уреди, а други вземат игрални конзоли и мощни компютри. Най-желани на пазара са новите модели смартфони, както и плазмените телевизори. Да вземеш кредит за закупуване на нова техника е разумно само когато е обмислено добре.

Дрехи и модни аксесоари

В днешни дни външният вид в нещо наистина важно за хората. Социалните мрежи постоянно задават нови трендове, а онлайн магазините се увеличават всекидневно. Рекламите също ни изкушават постоянно. Мозъкът ни отделя хормони на щастие при покупка и това ни кара да искаме още и още. Маркови дрехи, продукти за красота и скъпи козметични процедури са едни от най-привлекателните неща за потребителите. Съветваме те да не взимаш бързи заеми за закупуване на такива стоки и услуги, освен, ако не си сигурен, че в близкото бъдеще ще имаш добра финансова стабилност. Дрехите втора употреба са добра алтернатива на покупките в моловете.

Ваканции

Понякога дори да работим, доходите не ни стигат да удовлетворим желанията си. Когато нямаш спестени средства, а не искаш да се лишаваш от удоволствието да се разсееш от скучното ежедневие поне за няколко дни, заемът е вариант, до който можеш да прибегнеш. Въпреки това трябва да си внимателен в избора си на дестинация и да изчислиш добре разходите по почивката си, понеже често се случва едно такова удоволствие да ни струва прекалено скъпо. Планирай всичко предварително. Намери изгодни билети и не прекалено скъпо място за нощувка. Разгледай повече оферти, за да имаш най-ясна визия.

Комунални сметки

Понякога не вземаме заем понеже искаме да си купим нещо ново, а защото просто сме в затруднено положение. Ако не можеш да платиш дори основните си сметки като ток и вода, един бърз кредит може да бъде добър изход от ситуацията, но отново трябва да бъдеш внимателен и да обмислиш добре дали това е най-доброто решение за теб. Ако изтеглиш заем, който не можеш да върнеш това може по-скоро да влоши положението ти вместо да го подобри.

Инфографика за нужди от най-добрия бърз кредит

Превозно средство

Нова кола или ремонт на старата е доста разпространена причина за вземане на кредит. Автомобилът е удобство, което обаче ти създава много разходи, свързани най-вече с поддръжката му. Както всички знаем ремонтните дейности и частите са доста скъпи. Когато добавим и всички данъци, такси и прегледи виждаме, че това е един от най-големите ни разходи.

Медицински разходи

Често ни се случва да имаме нужда от някакъв вид лечение. Заболяване, инцидент или грип са най-честите причини да са ни нужни средства. Както знаем здравната каса не покрива цялостното лечение на повечето заболявания. Нуждата от операция, лекарства или преглед ни кара да действаме бързо. Когато ние или наши близки искаме да решим проблема незабавно, а нямаме достатъчно средства обикновено търсим пари на заем.

Хазарт

В моментна хазартните сайтове и казината са в своя пик. Навсякъде виждаме реклами за нови хазартни платформи. Част от българите са зависими от хазартните игри и вземат заеми, за да продължат да играят в казиното или пък да залагат на различни спортове. Това е наистина лошо решение и може да доведе до неприятни последствия. Не тегли, за да залагаш. Рисковите инвестиции в акции и криптовалути също не са добра идея.

Погасяване на предишен заем

Когато вече имаш кредити, но не можеш да плащаш вноските по него обикновено започваш да мислиш за още един заем. За съжаление по този начин много хора се оказват в дългови спирали. Те постоянно вземат кредити, за да погасяват старите си задължения и не успяват да запазят финансовата си стабилност. Ако си в такава ситуация можем да те посъветваме да потърсиш информация за финансовата услуга рефинансиране на кредит.

Таблица 2. Нов и рефинансиращ кредит.
Нов кредит Рефинансиращ кредит
Увеличава общия размер на месечните вноски Намалява общия размер на месечните вноски
Още една нова месечна вноска Една или по-малко месечни вноски

 

Рефинансирането на заем представлява обединяване на няколко задължения в едно или замяната на един кредит с друг – по-изгоден. Тази финансова услуга е харесвана от потребителите понеже им спестява време и усилия, а доста често и пари. Кандидатстването за рефинансиране на кредит се случва по същия начин като това за стандартен кредитен продукт. В някои случаи можеш дори да кандидатстваш онлайн и да си спестиш време и усилия.

Не вземай емоционални решения, когато търсиш най-добрия бърз кредит

Поради каквато и причина да имаш нужда от заем, не вземай емоционални решения. Импулсивните покупки са грешка, която може да наруши финансовата ти стабилност. Преди да закупиш нещо, което не си сигурен, че ти е нужно, най-добре помисли няколко дни. Ако вече имаш няколко заема и фирмите ти откажат рефинансиране помисли и за други варианти за намиране на допълнителни пари. Можеш например да продадеш ненужни стари дрехи и вещи, да потърсиш допълнителна работа или да поискаш увеличение на заплатата. Когато си в затруднено положение търси начини да излезеш от него. Не вземай отчаяни решения и не се доверявай на лихвари.

Проучи кои са надеждните кредитори в България и дали твоите нужди съвпадат с това, което те предлагат. Ако искаш да вземеш онлайн кредит веднага, провери на сайта на компанията дали се предлага тази услуга. Пресметни каква месечна вноска ще можеш да си позволиш да плащаш и обсъди условията по заема с кредитен консултант на фирмата.

Да пазиш кредитната си история е наистина важно, когато търсиш най-добрия бърз кредит

Доброто кредитно досие е предпоставка да намериш най-добрия бърз кредит. Плащай вноските си в срок и вземай информирани решения щом се отнася до финансите ти. Научи повече за финансите и как да боравиш с тях. Колкото повече знаеш за парите, толкова по-добри избори ще правиш.