Честа ли е необходимостта от онлайн кредит веднага?

Начало   »  Честа ли е необходимостта от онлайн кредит веднага?

Необходимостта от онлайн кредит веднага е често срещано в съвременното ни ежедневие. На всеки се е случвало да трябва да закупи нещо или да покрие някакъв разход в кратки срокове. Просто животът ни стана такъв – забързан, изискващ повече и повече. От друга страна пък постоянно ни заливат реклами с различни стоки и услуги. С различни промоционални условия, които обикновено изискват бърза покупка. Всички тези предпоставки изискват решения, които да са насреща веднага при възникването на нуждата.

Онлайн кредит веднага – какви са вариантите?

Кредит, който да погасяваш на вноски

Това решение се предлага от почти всички онлайн кредитори. Характеризира се, както подсказва и името му, с това че погасването се извършва на вноски. Според политиката на кредитора тези вноски могат да бъдат седмични, двуседмични или месечни.

Най-популярни са месечните вноски. При тях се съставя погасителен план, предварително уточнен с теб. Обикновено е добре да избираш дни, преди които получаваш месечното си възнаграждение или друг постоянен доход. Така ще можеш да обслужваш кредита си навреме, без да допускаш просрочия.

Ако се спреш на онлайн кредит веднага на месечни вноски, със сигурност кредиторът ще може да ти предложи по-големи суми и срокове за изплащане. Тук е много важно да направиш правилна преценка на възможностите си и въпреки спешността това да бъде един сигурен бърз кредит за теб във времето. Необходимо е да изясниш всички условия по кредита, като предварително трябва да си наясно какъв ще е размерът на месечната вноска, до кое число трябва да я плащаш (падежът на всяка месечна вноска е на една и съща дата). Трябва да пресметнеш и каква ще е цялата сума по кредита, която трябва да върнеш, ако разбира се не планираш предсрочно погасяване.

Кредит до заплата

Това решение също се предлага от почти всички онлайн кредитори. Характерно при него е еднократното плащане на усвоената сума. Тук някои кредитори дават възможност за отсрочка на плащането срещу начисляване на допълнителна такса, която трябва да заплатиш за това. Тази такса може да се изиска за плащане при самата отсрочка или да се начислява към крайната сума за връщане.

Онлайн кредитът до заплата няма погасителен план, като тук погасяването е с една вноска. Удобно решение е, когато не ти достигат средства за някаква еднократна покупка. Неудобството е, че тези кредити се характеризират с по-ниски прагове на отпусканата сума.

Шансовете за одобрение на онлайн кредит веднага с изплащане до заплата по принцип са по-високи, в сравнение с бързи кредити онлайн с месечни вноски. Всичко естествено много зависи и от политиката на кредитора, но като цяло кредитите до заплата са по-малко рискови и в повечето случаи получават одобрение по-лесно.

Таблица 1. За видовете кредит
Кредит до заплата Кредит на вноски
По-малки суми По-високи суми
Спешна временна нужда По-голяма нужда/Рефинанс

Често ли прибягваш до онлайн кредит веднага?

Ако често ти се случва да прибягваш до онлайн кредит веднага, след като е възникнала някаква внезапна потребност от придобиване на стока или услуга, непредвиден разход, или друго, то трябва да обърнеш внимание на няколко особености. Те ще ти помогнат да не влошаваш кредитната си история и да не попаднеш в спиралата на кредитната задлъжнялост.

щастлив човек получава чувалче с пари от онлайн кредит веднага

Не те съветваме да предприемаш кандидатстване при всяка нужда от спешен кредит веднага,  независимо дали става въпрос за подаване на заявление онлайн или в офис на кредитора. Трябва много добре да оцениш възникналата нужда и възможностите си. Все пак, ако решиш да предприемеш кандидатстване за онлайн кредит веднага трябва:

Да провериш компанията кредитор

Секторът за бързо кредитиране става все по-конкурентен през последното десетилетие. Все повече и повече фирми се борят за вниманието ти с различни оферти, отстъпки, промоции и т.н. Преди да избереш кредитор, ако разбира се вече нямаш опит с взимането на кредити и вече имаш алтернативи, трябва да си „подготвиш домашното“ добре.

  1. Провери надеждността на фирмата, като потърсиш информация за нея на уебсайта ѝ, в различни независими платформи, блогове и други подобни. Ако кредиторът няма сайт, това не е добър знак и е добре да се насочиш към друг.
  2. Важен показател е и това от колко време фирмата е на пазара. Винаги е по-добре да се спреш на такава с 10 или повече години опит, отколкото на такава, започнала от вчера. Интересувай се дали фирмата има дейност само в страната или има и представителства в други държави. Широкото международно покритие винаги е за предпочитане.
  3. Разпитай познати и приятели дали са чували или ползвали услугите на фирмата. Препоръката е един от най-предпочитаните фактори, определящи избора. Разбира се трябва да оценяваш и поведението на познатия ти. Например, ако той не е плащал вноските по кредита си навреме, пропускал е такива, няма как да ти препоръча компанията. В такава ситуация е добре да оценяваш по други показатели, тъй като тук препоръката няма да е особено обективна.

Инфографика за онлайн кредит веднага - важно

Да провериш сигурността на уебсайта, през който кандидатстваш

Ако искаш да кандидатстваш за онлайн кредит веднага, освен че избраният от теб кредитор трябва да разполага с работещ уебсайт, то този сайт трябва и да е с активен сертификат за сигурност. Това може да провериш като погледнеш иконката в ляво на мястото в браузера, където е изписано името на сайта. Ако там е изобразен заключен катинар, тогава връзката е сигурна и данните, които предоставяш през този сайт много трудно могат да бъдат прихванати.

Таблица 2. Защита на сайта
SSL secure сертификат Not secure
Връзката е защитена Връзката е незащитена

Повечето кредитори пренасочват въведените данни към собствени сървъри, което гарантира допълнителна сигурност от неоторизиран достъп върху информацията. Онлайн кредитори, които имат процес по отдалечена идентификация трябва да ти дават още повече сигурност за безопасността, по отношение на злоупотребата с личните ти данни. Тази стъпка от процеса по кандидатстване изисква от теб най-често да приложиш снимка на личната си карта, селфи снимка, като е възможно и кратко видео. По този начин кредиторът изключва възможността някой, който се е сдобил по някакъв начин с личната ти карта например, да кандидатства от твое име.

Да провериш условията по избрания от теб кредит

Не на последно място – от изключителна важност е да се запознаеш достатъчно добре с условията по избрания от теб кредит. За съжаление при онлайн процесът по кандидатстване е малко вероятно да имаш контакт с консултант на компанията, с който би могъл да обсъдиш всички въпроси, които не са ти ясни.

При онлайн кандидатстване за кредит ще трябва да се подготвиш предварително и предимно самостоятелно. Обикновено компаниите предлагащи такъв процес предоставят на сайта си в различна степен на детайлност калкулатор, чрез който можеш да проиграеш различни сценарии на срок, сума, допълнителни услуги към кредита и пр. Трябва да си запознат с всички условия, на които трябва да отговаряш, за да се възползваш от избрания от теб продукт. Важно е да изчислиш правилно цялото оскъпяване по кредита. Така ще знаеш каква сума ще трябва да върнеш при пълно изпълнение на погасителния план.

Инфографика за онлайн кредит веднага - съвети

Полезни съвети за минимизиране на нуждата от онлайн кредити веднага

Планирай месечен бюджет

Ако все още не си започнал да го правиш – те съветваме да стартираш веднага. Направи разчет на всичките си месечни приходи – от заплата, наеми, допълнителна работа и всичко останало, което допринася към наличностите ти в месеца. Опиши подробно всички постоянни разходи, които имаш всеки месец – режийни разходи, наем (ако не живееш в собствено жилище и плащаш за това), транспортни. Трябва да планираш и разходите за храна, въпреки, че те често варират. Започнеш ли да си ги следиш на месечна база ще можеш да добиеш представа в какви граници се разполагаш. Добави и всички разходи, които не са задължителни – като закупуване на нов по-модерен телефон, развлечения и подобни.

В случай, че разликата между приходите и разходи ти е клоняща към нула, не те съветваме да прибягваш към често кредитиране. Това ще утежни месечния ти баланс още повече във времето и ситуацията няма да се подобри. По-добрият вариант е да ограничиш разходите, които не са ти задължителни. По този начин ще ти остава известна сума в края на месеца. Така ще можеш да заделяш пари във времето. Или пък да обслужваш месечна вноска по кредит, ако се налага да взимаш бързи кредити онлайн.

Харчи по-малко, отколкото можеш да си позволиш

Основен начин да достигаш положителен месечен баланс е да изразходваш по-малко средства, отколкото е необходимо. Винаги е възможно да се лишиш от някоя и друга импулсивна покупка. Да намалиш цигарите, ако си пушач или просто да хапваш по-малко лакомства.

Заделяй, дори и минимални суми всеки месец

Добра практика е всеки месец, при получаване на основния ти доход, да заделяш средства. Например този месец оставяш настрани 10% от сумата, другият пак 10%, и т.н. Тези пари не трябва да харчиш през месеца. Те ще служат в бъдеще за покриване на спешни нужди, развлечения или друго.

Рискове от често прибягване към онлайн кредит веднага

Честото използване на кредити може да доведе до затруднения в дългосрочен план. Както вече споменахме трябва да се научиш да контролираш ситуацията, ако все още не го правиш. Тегленето на заем след заем ще те въвлече в така наречената „спирала от дългове“, излизането от която е трудно.

  • Първоначално рискуваш да влошиш кредитната си история. Тя се отразява в централния кредитен регистър (ЦКР). След всяко твое просрочие или неплащане на вноска по кредит компанията кредитор е задължена по закон да докладва това на централния кредитен регистър. Там се трупа цялата ти негативна история, свързана с всички кредити, които си обслужвал през последните пет години. Необходимо е да мине такъв период от последното просрочие, за да изчистиш напълно кредитната си история.
  • Ако задържиш лоша кредитна история дълъг период от време рискуваш да достигнеш до така наречената свръх задлъжнялост. Достигането до това състояние може да има много негативни последици за теб. Възможно е да загубиш имущество, да получиш запор на банкови сметки и т.н. В никакъв случай не трябва да допускаш подобно нещо. Винаги, когато имаш затруднения потърси контакт с кредитора. Обясни ситуацията си и ще намерите решение на проблема – дали с отлагане на вноската, дали с намаляване. Няма отговорен кредитор, който да цели да те направи свръхзадлъжнял. Търси диалог, ако се стигне до подобен момент, но преди всичко гледай да го предотвратяваш още в зародиш.

Има и кредитори, които не предлагат онлайн кредит веднага

Трябва да имаш предвид, че не всички фирми за бързи кредити могат да ти предложат онлайн кредит веднага. От тези, които не предлагат онлайн кандидатстване със сигурност. При тези имащи онлайн процес е възможно също да не получиш парите веднага. Трябва предварително да се консултираш какво предлага фирмата. Подписването на договора за кредит дистанционно ли е или трябва да посетиш неин офис.

В случай, че можеш да подписваш без посещение на клон на фирмата трябва да имаш електронен подпис. Друг вариант е подписването да става в платформата на кредитора, с помощта на допълнителен софтуер за това. Най-често в такива ситуации потвърждението за подпис се извършва чрез СМС код. Такъв ще ти бъде изпратен на мобилния телефонен номер, с който си кандидатствал. Кодът обикновено е шестцифрен, като според политиката на компанията може да бъде и с различен брой цифри.

Погасяване на вече взет спешно и на момента кредит онлайн

След като вземеш спешен кредит веднага не трябва да забравяш, че той трябва да се върне. Съществените ти ангажименти по обслужване на задължението се появяват след като получиш сумата. В случай, че кредитът е на вноски, а погасяването няма да е еднократно ще трябва да си създадеш организация. Такава, че да не пропускаш падежа на вноската.

Както вече споменахме е добре да планираш вноските ти да бъдат няколко дни след получаване на заплата. Могат да бъдат и около друг постоянен месечен приход. Това от една страна ще ти даде възможност да разполагаш с повече пари, когато дойде падежът. От друга, в случай на забавяне на заплатата с няколко дни, няма да се налага да търсиш пари на заем. Няма да допускаш и забава по вноската.

Добра практика е да си правиш някакви напомняния в предходния ден и в деня на вноската. Това можеш да настроиш лесно в календара на мобилния ти телефон. Така че да не се налага да помниш всяка дата. Особено полезно е, ако имаш няколко паралелни кредита в един и същи момент. В такива ситуации е възможно объркване на коя дата, коя вноска е и се допускат грешки.

Повечето компании имат СМС или имейл известяване за предстояща вноска. Други пък извършат подсещане, чрез телефонно обаждане, или комбинация от варианти. Въпреки това обаче е полезно да си създадеш навици, които могат да ти бъдат само от полза в бъдеще. За да можеш да се възползваш от финансиране при нужда и в бъдеще трябва да си коректен от сега.