Бързи кредити онлайн с месечни вноски – полезното

Начало   »  Бързи кредити онлайн с месечни вноски – полезното

Питал ли си се какви са характеристиките на така нашумелите в последно време бързи кредити онлайн с месечни вноски? Какви са процесите по отпускането им? Кога е разумно да се използват? На тези и други важни въпроси по темата ще се опитаме да дадем отговор в текущата статия. Консуматорското общество, в което вече живеем предполага вземането на кредити. Те станаха част от ежедневието ни и ги приемаме за нещо все по-нормално. Затова е важно да бъдеш подготвен преди да направиш своя избор, особено, ако това е за пръв път.

Подготвили сме ти полезна информация, с която препоръчваме да се запознаеш. По този начин ще бъдеш по-информиран и подготвен за момента, в който ще потърсиш такова решение.

Бързи кредити онлайн с месечни вноски срещу банковата алтернатива

Първата съпоставка на бързите кредити онлайн с месечни вноски, предлагани от небанковите компании е тази с алтернативата, предлагана от банките. Тези два продукта на пръв поглед изглеждат много сходни. Между тях обаче има и множество разлики.

Бързи кредити онлайн с месечни вноски

Тези решения се характеризират със значително по-улеснен процес, що се касае до кандидатстване, одобрение и усвояване на парите. Тук компаниите предлагащи подобни продукти ти дават възможността, без да напускаш дома или работното си място, да кандидатстваш. Само с няколко клика през мобилно устройство можеш да достигнеш до одобрение и да получиш сумата.

Обикновено ще ти е необходима само лична карта, като решението за това дали си одобрен или не се взима от софтуер. Разбира се, това е така за повечето фирми за бързи кредити, но все още има и такива с ръчен процес по одобрение.

Сроковете и сумите, които можеш да усвоиш от небанков кредитор са значително по-малки от банковите. Говорим за суми от порядъка до 9 000 – 10 000 лв. и срокове за погасяване до 36 – 48 месеца. Това от една страна позволява на компаниите да отпускат средства и на по-задлъжнели лица. От друга страна обаче, ако имаш нужда от повече пари ще се наложи да се обърнеш към банкова институция.

По отношение на риск политиката тук можеш да получиш одобрение, дори ако имаш активен кредит с лошо ЦКР. Небанковите компании дават по голям толеранс по отношение на кредитната задлъжнялост на своите клиенти. Повечето от тях също ще те проверят в централния кредитен регистър, но шансът за одобрение при тях е значително по-голям.

При бързите кредити можеш да кандидатстваш и дори ако не работиш на трудов договор. Компаниите тук са гъвкави в това отношение и приемат други доказуеми доходи. Това са такива от граждански договор, пенсия, майчинство, някои приемат и самоосигуряващи се лица.

Банкови кредити

Банковите кредити изискват да отделиш повече време и търпение. Тук процесът от кандидатстване до одобрение и усвояване на парите трае значително по-дълго. Вече и част от банките започват да предлагат кандидатстване изцяло онлайн, но повечето изискват посещение на офис. Това съответно е допълнителен ангажимент и трябва да си предвидиш свободно време.

Документите, които изискват банките са отново лична карта, като и за тях е нужно да си навършил пълнолетие. Повечето банки изискват и декларация за свързаност с други лица. В тази декларация трябва да се опишат подробно съпружески отношения, икономически зависимости, собственост във фирми и др. Честа практика е и искането за самия кредит да е попълнено на хартия. По преценка на банката може да се изискват и други документи.

За разлика от фирмите за бързи кредити обаче, банките предлагат значително по-големи суми и по-дълги срокове за погасяване. Те спокойно могат да отпускат главници по кредита от порядъка на 80 000 – 100 000 лева. Тук обаче времето за одобрение може да трае до няколко седмици.

Банките трудно биха те одобрили за такива суми, в случай че имаш лошо ЦКР. Проверките при тях са доста повече, а риск политиките им са значително по-затегнати. Задължително е да имаш доказуеми доходи от трудов договор, както и разплащателна сметка към съответната банка. В случай че нямаш сметка, такава ще ти бъде създадена.

Таблица 1. Разлики между бързи и банкови кредити
Бързи кредити Банкови кредити
Суми до около 10 000 лева Суми до около 100 000 лева
Изискват се доказуеми доходи Изискват се доходи от трудов договор

Кредити до заплата срещу бързи кредити онлайн с месечни вноски

Инфографика за бързи кредити онлайн с месечни вноски - видове кредити
Когато говорим за кредити до заплата отново сме насочени към компаниите предлагащи бързи кредити. С други думи тук съпоставката е между различни продукти на един тип кредитори – небанковите финансови фирми. Разлики между начина на кандидатстване и процесът по одобрение няма. Изискваните документи също са идентични и за двата процеса.

Разликите между тези два типа продукта са основно свързани с:

  1. Отпусканите суми. Онлайн кредитите до заплата се характеризират с по-малки суми, обикновено до около 1 000 лева. Бързите кредити онлайн с месечни вноски могат да варират дори до 10 000 лева, т.е. около 10 пъти по-високи отпускани суми.
  2. Срокът за погасяване. При кредитите до заплата трябва да платиш само една вноска, с която погасяваш задължението. Най-често срокът за това плащане е до следващата ти заплата или 30-тина дни. Има компании, които удължават този срок до 45-60 дни, дори и повече. Всичко зависи от политиката и отпусната сума. При кредитите на вноски се съставя погасителен план, по който трябва да изплащаш задължението си във времето. Вноските могат да бъдат седмични, двуседмични или месечни.

На кое от двете решения ще се спреш зависи най-вече от нуждите и възможностите ти. В случай на нужда от едни бързи пари за нещо по-дребно е по-удачно да използваш кредит до заплата. Така в рамките на само един месец или малко повече ти ще си се освободил от това задължение. Когато нуждата е по-сериозна и изисква повече средства този тип продукти няма да ти свършат работа. Тогава трябва да се обърнеш към такива с погасяване на няколко вноски.

Процес по отпускане на бързи кредити онлайн с месечни вноски

В редовете по-долу ще разгледаме по-важните етапи от един процес по кандидатстване и отпускане на бърз кредит онлайн с месечни вноски. Имай предвид, че при различните компании може да има леки разминавания в стъпките или поредността, но като цяло можем да ги обобщим в:

Инфографика за бързи кредити онлайн с месечни вноски - процес по кандидатстване

Искане за кредит

За всеки вид кредит ще трябва да подадеш искане за кредит. При всички бързи кредити онлайн то се подава през уеб форма на сайта на кредитора. Изискват се различен тип лични данни, според политиката на фирмата. Най-често ще трябва да предоставиш имена, ЕГН, номер на лична карта, срокове на валидността ѝ. Изисква се и постоянният ти адрес по лична карта, както и текущият ти (ако е различен от постоянния). Необходимо е да декларираш доходите си, работодателя, както и от колко време си на текущото работно място. Има компании, които се интересуват и от това дали си семеен, колко деца имаш, в собствено жилище ли живееш и друго.

Документи

Задължително при бързите кредити е да разполагаш с валидна лична карта. Ако избереш да усвоиш кредита по банкова сметка ще трябва да я предоставиш. Възможно е да се наложи да приложиш и удостоверение от банката, че ти си собственик на сметката. Други документи се изискват по изключение. Например, ако си пенсионер по болест някои фирми може да ти изискват и ТЕЛК решението.

Идентификация

При кандидатстването онлайн има така наречената отдалечена идентификация. Това е процес, при който ти трябва да докажеш самоличността си. Функционалността е доста използвана в последно време и гарантира много високи нива на сигурност. На определен етап от кандидатстването ще ти бъде поискано да снимаш лице и гръб на личната ти карта. Също така повечето фирми искат и твоя селфи снимка, която софтуерът или служител сравнява с тази от личната карта. Възможно е да има и провеждане на видео разговор със служител, който допълнително да подсигури процеса.

Бързи кредити онлайн с месечни вноски - дама защитава личните си данни на лаптоп и смартфон

Подписване на договор

Отдалеченото подписване на договор става с КЕП (квалифициран електронен подпис), допълнителна функционалност в клиентска зона на кредитора или чрез СМС. При СМС подписването получаваш СМС код, след като си се запознал с всички документи и договора за кредит. В случай, че въведеш кода в указаното поле и потвърдиш, че приемаш договора, това има силата на подпис. От този момент нататък ти ще получиш одобрената сума и трябва да я изплащаш, според договора.

Усвояване на парите

След като си подписал одобрения бърз кредит онлайн с месечни вноски или такъв до заплата сумата се превежда по банковата ти сметка, която си посочил в искането за кредит. В случай, че си избрал друг начин за получаване на парите, например по EasyPay, те ще ти бъдат наредени там.

Разумно ползване на бързи кредити онлайн с месечни вноски

Трябва да си много внимателен с потреблението на бързите кредити онлайн с месечни вноски. Както вече разбра, те са пари на заем, които ще погасяваш по-продължителен период. Трябва добре да обмислиш нуждата преди да прибягваш към тях. Ако ще задоволяваш някаква моментна прищявка или поредната подмяна на телефон или друга техника те съветваме да обмислиш.

Разумното планиране и ползване на един кредит ще ти гарантира добра кредитоспособност. Няма да изпадаш в ситуации, в които да не можеш да покриеш месечната си вноска. Разполагай се според чергата си, както е казал народът. Всяко надценяване на възможностите ти ще ти докара главоболия в дългосрочен план.

За да се справяш добре с планирането е важно да имаш контрол върху финансите си. Трябва да знаеш, освен какви са регулярните ти приходи, какви са и текущите ти разходи. Кои разходни пера са най-големи, от кое може да се лишиш при нужда от затягане на колана. Това са важни неща, на които е нужно да обръщаш внимание, за да ползваш кредита си разумно.

Таблица 2. Как може да се ползва един кредит
Разумно ползване Неразумно ползване
За наложителни разходи За ненужни неща и услуги
Ще поддържаш добра кредитоспособност Ще влошаваш кредитоспособността си

Първи бърз кредит онлайн с месечни вноски – на какво да обърнеш внимание?

Ако ти предстои да взимаш за пръв път бърз кредит онлайн с месечни вноски трябва да обърнеш внимание на няколко неща. Колкото повече помислиш над тях, толкова по-правилен избор ще направиш. Така ще се застраховаш от евентуални бъдещи затруднения, които биха влошили кредитоспособността ти.

  1. Основателна нужда. Първото нещо преди да предприемеш кандидатстване онлайн е да оцениш колко точно нужни са ти парите. Както вече споменахме – импулсивни покупки и разходи, които не са наложителни е важно да не ги правиш на кредит. Всеки има моменти, в които иска да се поглези с нов телефон, екзотична екскурзия или друго. Да направиш такъв разход на кредит не е препоръчително, ако вноските после ще натоварват семейния ти месечен бюджет. Дори да не го натоварват е добре да обмислиш дали подобни действия са основателни. Не бива да забравяш, че ти ще бъдеш този, който ще е отговорен за погасяване на заетата сума и лихвите.
  2. Размер – срок. Обмисли добре кой е оптималният за теб размер на кредита и срока, в който ще можеш да го върнеш. Пробвай различни варианти на погасителен план, така че да достигнеш до месечна вноска, която няма да натоварва бюджета ти. Едни добре планирани, според възможностите ти срок и сума на кредита ще ти повлияят положително в дългосрочен план. Не забравяй, че ако си се насочил към кредит с месечни вноски ще погасяваш вноски минимум 3-4 месеца. Ако сумата е по-голяма можеш да стигнеш до 30-36 месеца.
  3. Правилният кредитор. В случай, че прибягваш до заем за пръв път правилният кредитор може да ти предостави сигурен бърз кредит. Проучи добре фирмата преди да избереш, потърси мнение от близки и приятели. Сравни условията с други онлайн кредитори. Увери се, че компанията е надеждна и избраният от теб кредит отговаря на възможностите ти.

Ако прибягваш често до бързи кредити онлайн с месечни вноски

Сред хората, които често прибягват към дългосрочни кредити ли си? Често ли ти се случва да търсиш оферти за бързи заеми в интернет? Ако отговорът на тези въпроси е „Да“, то те съветваме да намалиш темпото. Честото взимане на кредити може да те вкара в така наречената дългова спирала, от която се излиза много трудно.

Сериозната кредитна задлъжнялост обикновено се постига при няколко паралелни кредити или взимане на един кредит, за обслужване/погасяване на друг. Когато това започва да се повтаря твърде често идва момент, в който нещата излизат от контрол.

Най-правилната формула е да вземаш назаем толкова, че да можеш да си позволяваш месечната вноска. Ако тя не е по силите ти потърси алтернатива, а не взимай кредита. Винаги можеш да измислиш вариант да изкараш допълнителни пари. Било то с текущата ти работа, като взимаш допълнително за вкъщи или като впрегнеш усилия в нещо допълнително, в свободното ти време.

След като мине време установяваме как сме похарчили за нещо, което не е било толкова важно. Научи се да оценяваш важното на момента и животът ти ще бъде по-лек.