Как да намериш бърз кредит, ако си с лошо ЦКР?

Начало  »  Актуално в блога  »  Как да намериш бърз кредит, ако си с лошо ЦКР?

Актуално в блога

В днешно време пазарът ни залива с изкушаващи продукти и услуги. Освен това социалните медии допълнително подсилват желанието ни да имаме скъпи дрехи, нова техника и да ходим на ваканции. Искаме да имаме всичко на момента, но това не е толкова лесно, колкото ни се иска. Голяма част от хората в България изпитват финансови затруднения. Поради високата инфлация и ниските доходи ни е трудно да покриваме месечните си разходи и едновременно с това да купуваме всичко, което ни се иска. Когато нямаме спестявания или допълнителни приходи търсим алтернативни начини за финансиране на нашите желания, нужди и цели . Най-често вземаме пари на заем от близки и приятели, теглим банков заем или вземаме бърз кредит.

Какво е ЦКР?

ЦКР означава Централен кредитен регистър. Централен кредитен регистър е информационна система, поддържана от Българската народна банка, която съдържа актуална информация за всички активни кредити, отпуснати от банките, небанковите финансови институции, дружествата за електронни пари и платежните институции. Ако си имал заем и си допуснал просрочие над 30 дни, то е записано в ЦКР. Добрата новина е, че ЦКР пази данни само за последните пет години, така че ако имаш по-стари просрочия те няма да бъдат взети предвид. Оценката на кредитната история като лоша може да варира между различните фирми за бързи кредити. Всяка от тях има различна политика на одобрение и прави индивидуална оценка на всеки свой клиент.

Защо се случва да влошим кредитното си досие?

На много потребители им се случва да изпитват финансови затруднения в момент, в който изплащат кредит. Тогава обикновено започваме да просрочваме погасяването на нашето задължение. Разбира се, има още куп причини по които можем да допуснем просрочие. Някои потребители остават без работа или имат други финансови проблеми, други имат няколко задължения и забравят кое кога трябва да погасят, трети решават, че ще ‘‘изиграят‘‘ кредитора и спират да плащат задължението си.

Как да не допускаш просрочия, когато имаш затруднения с плащането на вноските си?

Когато са в трудна ситуация и не могат да погасят вноската по своя заем повечето хора започват да се крият от фирмата кредитор. Те изключват телефоните си и чакат проблемът да се реши от само себе си. Това обикновено се оказва грешка. Ако попаднеш в ситуация, в която ти е трудно да погасяваш месечните си вноски, най-добре се свържи със своя кредитор. Той може да ти предложи решение на проблема, с което да не влошаваш своето кредитно досие. Такова решение може да е допълнителна услуга, с която да промениш погасителния си план или пък популярното ‘‘рефинансиране на кредит‘‘. С него можеш да обединиш няколко свои заема или пък да замениш стария си бърз кредит с нов, който да е по-изгоден за теб. Все пак е нужно да си направиш предварително проучване, понеже не всяка финансова компания предлага услугата рефинансиране на заем.

жена държи пари, придобити чрез бърз кредит

Защо е важно да нямаш лошо ЦКР, когато търсиш бърз кредит?

Добрата кредитна история е предпоставка за вземането на изгодни кредитни продукти при следваща нужда. Когато кандидатстваш за заем кредитната компания проверява твоята кредитна история, за да прецени дали може да ти отпусне заем и с какви параметри ще бъде той. Ако си бил коректен в изплащането на задълженията си е доста вероятно финансовата институция да ти предложи изгодни условия. Банките са известни с това, че обикновено не кредитират клиенти с влошено кредитно досие. В такъв случаи повечето потребители се насочват към търсенето на бърз кредит с лошо ЦКР.  Имай предвид, че кредитите с лошо ЦКР може да са по-неизгодни. За да намали своя риск фирмата кредитор може да ти изиска поръчител или друг вид гаранция. Има голяма вероятност да ти бъде изискано и лице за контакт, когато търсиш спешен кредит веднага.

Отпускане на кредит с лошо ЦКР

В случай, че прибегнеш до отпускане на кредит с лошо ЦКР е нужно да знаеш няколко важни неща. Първо, нужно е да намериш кредитна компания, която отпуска заеми на лица с влошено кредитно досие. Проучи кредитните фирми и техните условия и виж дали те съвпадат с твоите очаквания. Разбери какви такси и комисионни има самата фирма, за да си наясно каква ще е крайната сума, която ще заплатиш. Провери дали компанията, която си избрал има онлайн процес или е нужно да посетиш офис. Подай заявката си и помисли за удобни сума и срок по кредита. Имай предвид, че колкото по-дълъг е срокът за погасяване, толкова по-висока ще е крайната сума, която ще заплатиш. Въпреки това, по-добре е да избереш вноска, която е по джоба ти, отколкото да допускаш просрочия.

Какво се случва при одобрение?

Ако бъдеш одобрен за желаната сума кредитната компания ще се свърже с теб, за да ти обясни всички останали подробности. Чети всички документи, които подписваш и задавай въпроси на своя кредитен експерт. Част от потребителите не се запознават напълно с условията по своя заем и след това остават изненадани от крайната сума, която е нужно да заплатят. Да вземеш бърз кредит с лошо ЦКР е напълно възможно, но се старай в бъдещето да не допускаш просрочия.

Най-четени

Виж други публикации от категорията