Безлихвен кредит – какво трябва да знаеш?

Начало  »  Актуално в блога  »  Безлихвен кредит – какво трябва да знаеш?

Актуално в блога

 

В страната ни доходите са ниски, а разходите – много. Трудно е да се грижим за себе си и децата си пълноценно и да задоволяваме всичките си потребности. Българите често теглим заеми. Поради ниските заплати и високите разходи, често не ни остават допълнителни средства. Когато се уморим да живеем от заплата до заплата и постоянно да отлагаме нуждите и желанията си, започваме да теглим кредити без да мислим какви могат да бъдат последиците от това. Понякога кредитите ни помагат да се измъкнем от трудна ситуация, а понякога ни въвличат в още повече проблеми. Рекламите за бързи кредити са навсякъде – по телевизията, в интернет, по билбордовете, в пощенските ни кутии. Изкушаваме се да вземем заем, но се страхуваме, че ще ни излезе прекалено скъпо. В последните години се появи продукт наречен ‘‘безлихвен кредит‘‘. Можем ли да вземем такъв заем и да спестим от високите лихви? Прочетете какво представлява този заем и заслужава ли си, в следващите редове.

Какво е безлихвен кредит?

Този тип кредит се предлага от част от финансови институции с цел да се привлекат нови клиенти. Обикновено заема се нарича ‘‘безлихвен кредит до заплата‘‘ и се характеризира с ниски отпускани суми, които трябва да бъдат върнати в кратък срок. Обикновено сумата, която може да се изтегли с този кредит е до 1000лв. Срока за връщане пък е от 15-60 дни. Параметрите на този вид заем варират спрямо небанковата институция. Кандидатстването е лесно и бързо и може да се случи дори онлайн. Нужна ти е само валидна лична карта, за да кандидатстваш.

Наистина ли няма да заплатя лихва по кредита?

Истината е, че ако върнеш взетата сума в срок няма да заплатиш лихва, но ако го просрочиш, по него започват да текат лихви. Освен това понякога кредитните фирми не налагат лихви, но пък имат допълнителни такси. Такива могат да бъдат: такса за бързо разглеждане, неустойка ако не доведеш поръчител, застраховка по кредита. За това е много важно да се запознаеш предварително с условията на кредитната компания. Ако по един заем няма лихва, но пък има такси той може да ти излезе също толкова скъп. Също така провери дали фирмата не изисква банкова гаранция или пък поръчител. Ако имаш спешна нужда от парите, а трябва да търсиш гарант, това ще забави процеса.

За кого е подходящ бърз кредит без лихва?

Този заем е подходящ за потребители, които имат спешна нужда от малка сума и могат да я върнат в кратък срок. Ако не си сигурен, че ще погасиш заема си навреме по-добре не вземай такъв понеже по него ще започне да тече лихва. Също така, когато имаш просрочия това влошава кредитната ти история и намалява шансовете ти за изгоден заем в бъдеще.

калкулатор и лупа

По какъв друг начин мога да се сдобия с евтин кредит?

Ако си бил клиент на дадена кредитна компания, провери дали тя може да ти предложи по-изгодни условия. Множество фирми на пазара имат програми за лоялност. Това означава, че ако си плащал съвестно заема си в дадената компания сега можеш да получиш по-добри условия. Проучи какви други оферти има на пазара. Постоянно се предлагат бързи кредити с промоционални условия, овърдрафти, кредитни карти и други кредитни продукти. Направи си проучване и със сигурност ще намериш финансов продукт, който те устройва.

Кога да вземеш безлихвен кредит и в кои ситуации да се въздаржиш?

Разумно е да вземеш заем, когато си в трудна ситуация. При нужда от пари за разрешаване на здравни проблеми, спешни ремонти, закупуване на нужна техника и други спешни ситуации е логично да потърсиш пари на заем. В случай на някаква прищявка, която не ти е нужна спешно, по-добре не тегли заеми. Да вземеш заем, за да залагаш на хазарт не е разумно. Същото важи и за рискови инвестиции. Ако твой близък иска да изтеглиш кредит, за да му дадеш парите на заем по-добре му откажи. Има множество фирми за бързи заеми, които отпускат кредит с лошо ЦКР или такъв без доказуеми доходи.

В крайна сметка можем да обобщим, че да вземеш кредит не е нещо лошо. Важно е обаче да си разумен и да подхождаш внимателно. Проучи всички фирми за бързи кредити и се доверявай само на оторизираните. Заемите от роднини, познати, непознати и лихвари крият доста рискове за това по-добре избирай заеми при които се подписва договор и всичко е легитимно.

Най-четени

Виж други публикации от категорията

Да ползваме ли пари в брой?

Дата: 09.07.2024

В днешния свят на безконтактни плащания, онлайн банкиране и цифрови валути използването на пари в брой изглежда като зас...

Още