Избор на каско – какво трябва да знаем?

Начало  »  Актуално в блога  »  Избор на каско – какво трябва да знаем?

Актуално в блога

Голяма част от шофьорите се притесняват за сигурността на своето превозно средство и предприемат сключването на застраховката автокаско. Това се дължи на множеството предимства и покритието на този застрахователен продукт. Ще откриете два вида защита, които да ви осигурят спокойствие – частично и пълно каско. Защо да изберете втория вариант? Ето какви са предимсвата на пълното каско.

 

Защо да изберете пълно автокаско?

 

Независимо дали сте закупили нова или употребявана кола, както и какви са характеристиките на самото превозно средство пълното каско е предимство. Много хора искат да имат автомобил. Ако не могат да си го закупят поради липса на средства те вземат кредит за кола или използват лизинг.

 

Не само на пътя, но и дори в собствения ви гараж, съществува опасност за целостта и функционалността на вашето превозно средство. Различни непредвидени обстоятелства като природни бедствия могат да повредят на вашия автомобил всекидневно, а злонамерените действия на трети лица стават все по-чести.

 

Докато застраховката Гражданска отговорност определя вашата лична отговорност към околните участници в пътната обстановка, автокаското е съсредоточено именно към вас и благополучието ви, независимо от обстоятелствата.

 

Освен това, пълното автокаско и всички ползи, които предоставя към застраховката, се предлагат на достъпни цени, изчислени в зависимост от характеристиките на вашето превозно средство.

 

Заплащането на застрахователната премия и поддържането на валидна застраховка може да ви спести много средства, които ще бъдат ваша отговорност при наличие на щети, ако не разполагате с такава.

 

Какви щети се покриват при пълно каско?

Основните щети, които влизат в покритието на застраховката, са:

 

Природни бедствия и разходи, възникнали вследствие на тях.

Пожар – включва пожар, възникнал вследствие на природни бедствия, както и при късо съединение или токов удар.

Снежно натрупване – в случай на прекомерно голям снежен покрив, както и заледяване.

Щети, причинени от друг автомобил или предмет в паркирано състояние.

Сблъсък на тела, предмети и автомобили.

Възникване на пътно-транспортно произшествие.

Злонамерени деяния на трети лица – включва удар с остър предмет, разливане с киселина или отрова. Преобръщането на МПС също се включва към покритието на пълното автокаско. Включени са и палеж и взрив на колата.

 

кола с каско

 

Какво не се покрива при пълно автокаско?

 

Освен покритието на пълното автокаско, е важно да знаете какво не влиза в него. Основните обстоятелства, при които застрахователят не дължи обезщетение към застрахованото лице за неговия автомобил, са:

 

Произшествие причинено от автомобилист, който не притежава регистрация за управлението на конкретната категория МПС.

Нарушения и непристойно поведение от страна на застрахованото лице, като неспазване на пътни знаци, движение по непозволени пътища.

В обезщетението не влизат такива вреди, които са причинени от водачи, които по време на действията си са под влияние на алкохол, наркотични вещества или определена група лекарства.

Лица, отказали да дадат алкохолна проба.

Не се покриват щетите, ако при настъпване на застрахователното събитие нямате със себе си валиден документ за извършен технически преглед.

Щетите, възникнали при транспортиране на предмети превозвани в автомобила по време на настъпването на застрахователното събитие.

Повреди в колата, които са причинени от амортизация.

 

Как можете да сключите застраховка пълно автокаско?

 

Можете да сключите застраховка пълно автокаско както във физическите офиси на застрахователните дружества, така и чрез съдействието на посредническа фигура, позната като брокер. Като трети вариант за сключване и проверка на застрахователната премия е онлайн. Благодарение на калкулатора, предоставен на сайта на избрания от вас застраховател или на застрахователен брокер, можете бързо, лесно и удобно да научите колко ще ви струва пълното каско и как да се насочите към сключването на такова. При този метод, всички необходими документи ще ви бъдат предоставени чрез куриерска фирма и ще се доставят до удобен за вас адрес.

 

За изчисляването на офертата каско на вашата кола, трябва да попълните данни за вас и превозното средство, които влияят на ценообразуването.

Какво трябва да знаете относно застраховката?

 

Важно е да знаете, че ако сте автомобилист под 25-годишна възраст, това автоматично ще повлияе върху ценообразуването чрез увеличение. Причините за това обстоятелство се основават на убеждението, че младите шофьори създават по-голям риск за предизвикване на произшествия на пътя, отколкото опитните автомобилисти.

 

За определени марки коли също има повишаване на крайната сума при застраховка мпс.

 

Друго обстоятелство, което е важно, е че оценката на щетите може да се осъществи по два начина – чрез експертна оценка или доверен сервиз. Важно е да знаете, че след сключването на застраховка пълно автокаско, трябва да бъде извършен оглед на автомобила, където да бъдат описани всички важни характеристики по него, както и да бъдат заснети кадри на цялата кола и детайлите по нея.

 

Вижте още: Най-важното за кредит без трудов договор

Най-четени

Виж други публикации от категорията