Бързи кредити – кое е истина и кое заблуда?

Начало  »  Актуално в блога  »  Бързи кредити – кое е истина и кое заблуда?

Актуално в блога

 

В последните години възникнаха много заблуди относно фирмите за бързи кредити. Понякога не знаем на какво да вярваме и на кое – не. В 21 век разнородна информацията се появява често. От едната страна компаниите рекламират продуктите си като изгодни и благоприятни, а от друга има безброй хора, които изказват негативни мнения. Ще се опитаме да изясним някои факти за финансовия продукт бърз кредит и да поговорим за заблудите. Ето на кои твърдения за бързите заеми можеш да вярваш и кои са заблуди.

Най-популярните заблуди за бързите заеми са:

  • Небанковите кредитори са измамници и никога не трябва да се взима кредит от тях

В страната ни има голям брой небанкови кредитори. Всички те са законово задължени да спазват определени правила и регулации. Истина е че, някаква част от небанковите компании имат нечестни практики като например да заблуждават потребителите си със скрити допълнителни такси. Това обаче може да бъде предотвратено като избереш сигурен кредитор. Провери дали на сайта на избраната от теб компания има удостоверение за регистрация в Българска народна банка, общи условия и представителен пример. Ако фирмата кредитор има  тези компоненти на сайта си, това означава, че иска да даде на клиентите си прозрачност.

Във всеки случай преди да подпишеш договорната документация по заема, първо го прочети внимателно и ако имаш въпроси ги задайте към своя кредитен консултант. Добрата новина е, че с годините законите за потребителските кредити стават все по-строги и некоректните практики все повече изчезват.

  • Бързите кредити водят до попадане в дългови спирали

Това също донякъде е заблуда. Ако разумно използваш заема си и го погасяваш регулярно и в срок няма за какво да се притесняваш. Фирмите за бързи кредити проверяват кредитоспособността на всеки клиент, както и кредитното му досие. Ако лицето, кандидатстващо за кредит, не отговаря на изискванията на фирмата кредитор, то няма да бъде одобрено. Важно е да знаеш, че при разумно вземане на кредити вероятно няма да попаднеш в дългова спирала. По тази причина те съветваме да вземаш заеми разумно и само при нужда. Ако теглиш кредити често и ги харчиш за хазарт и импулсивни покупки наистина можеш да задлъжнееш сериозно.

  • Няма как да вземеш заем, ако си с лошо ЦКР

Всъщност има много кредитни компании, които отпускат бърз кредит с лошо ЦКР. Въпреки това имай предвид, че те могат да поискат да доведеш солидарен длъжник или да предоставиш друг тип гаранция. При някои видове заеми може да се изисква да обезпечите заема си с недвижимо имущество. Възможно е да вземеш такъв кредит, но има шанс той да не ти е много изгоден.

  • Компанията на която си клиент ще ти даде най-изгодния заем

Това не е истина. Често когато имаме нужда от допълнителни пари, първо отиваме при кредитора, от който вече сме взимали кредит. Наистина там има шанс да ти предложат по-изгодни условия и да те одобрят по-лесно ако си бил редовен платец при изплащането на предишните си задължения. Но също така е вярно, че конкурентните компании постоянно предлагат промоционални оферти на новите им клиенти. В последните години част от кредиторите започнаха да предлагат безлихвен кредит до заплата на новите си клиенти.

ръка държи банкноти

След като обсъдихме честите заблуди за бързите заеми, нека видим и кои схващания за този финансов продукт са верни.

  • При положение, че не смогваш с вноските си, не тегли повече кредити

Както вече казахме тегленето на много кредити може да наруши финансовата ти стабилност сериозно и да те въвлече в дългова спирала. Ако не можеш да покриваш месечните си вноски безпроблемно, помисли за варианта рефинансиране на заем. Така ще обединиш задълженията си и ще намалиш месечната си вноска без да влошаваш нещата.

  • Небанковите кредитори предлагат различни типове кредити

Клиентите могат да избират дали да вземат кредит до заплата, бърз кредит с месечни вноски, а някои кредитни компании вече предлагат дори кредити срещу обезпечение (най-често с недвижим имот). Първо помисли какъв заем ти е нужен и след това избери кредитор. Различните компании отпускат различни суми и имат различни продукти.

  • Можеш да правиш някакви промени по погасителния план след като си подписал договора за заем

Въпреки, че това важи само за част от параметрите по заема, в трудни ситуации можеш да отлагаш определени вноски. Тази услуга се предлага само от някои от фирмите и е платена. Въпреки това е по-изгодна алтернатива на това да натрупаш негативи в кредитното си досие и при следваща нужда от пари на заем да не можеш да се възползваш.

Във всеки случай преди да вземеш заем се информирай за всички детайли, които не са ти ясни. Попитай служител на компанията и прочети отзивите в интернет за още повече подробности. Вземането на бързи заеми има своите негативи, но ако е добре обмислено може да е добър вариант. Съветваме те да не вземаш заеми от лихвари и неоторизирани кредитни фирми. При тях липсват законови регулации. Един кредит от лихвари крие куп рискове.

Най-четени

Виж други публикации от категорията