Изгодно ли е едно рефинансиране?

Начало  »  Без категория  »  Изгодно ли е едно рефинансиране?

Без категория

Често се оказваме с повече от един заем и не знаем как да се справим. Голяма част от българите имат кредити в банки и небанкови фирми. Теглим заеми по различни причини. Понякога искаме да постигнем собствените си цели, понякога искаме да помогнем на близките си, а в редки случаи дори се нуждаем от заем, за да платим сметки или да си купим храна. Наличието на повече заеми, освен че ни отнема много време, често прави плащането на вноските по-трудно. Когато голям брой кредити започнат да ни дърпат надолу, осъзнаваме, че може би е време да рефинансираме заема си.

Какво е рефинансиране?

Заемът за рефинансиране се използва за замяна на твоя заем с друг, който е евентуално по-изгоден за теб. С тази финансова услуга можеш да комбинираш няколко задължения, както и да замениш един кредит с друг, който е с по-ниска лихва или по-ниски месечни вноски.

Много банки и фирми, които предоставят бързи кредити, предлагат рефинансиране на заем.  Рефинансирането на твоите заеми може да бъде полезно, тъй като ти позволява да осигуриш по-добри условия за изплащане на твоите финансови задължения към множество кредитори.  Преди да решиш да използваш този вид финансов продукт, разгледай различните оферти от различни кредитни институции, за да вземеш максимално информирано решение.

Какво е необходимо за одобрение?

Кандидатстването за рефинансиране е подобно на кандидатстването за обикновен заем.  Много компании дори предоставят дигитален процес, който е възможно най-прост за техните клиенти. Политиките по отношение на одобрението са различни за всяка компания. Някои ще изискват документация за доходи и/или добра кредитна история, докато други – не. Финансовите институции вземат предвид месечния ти доход, продължителността на заетостта и броя на членовете на домакинството, когато определят дали да ти отпуснат кредит.

За какво трябва да внимавам при рефинансиране на кредит?

Когато се възползваш от тази услуга, не забравяй да се запознаеш с условията на договора. Различните корпорации имат различни промоционални кампании, изисквания и разходи.  Когато изплащаш стари заеми предсрочно, разбери дали има неустойки за предсрочно погасяване.

Ако имаш лошо кредитно досие потърси компании, които са специализирани в отпускането на заеми на този тип клиенти.  В бъдеще се постарай да плащаш заемите си навреме и общувай с твоя кредитор, ако има проблем.  Независимо от ситуацията, не я омаловажавай и не отлагай нейното разрешаване. Твоите бързи действия могат да ти спестят време, пари и усилия.  В резултат на това не трябва да се колебаеш да се свържеш с кредитора си.  Компанията, също би потърсила бързо решение на твоето затруднение. Финансовите институции често променят погасителния план, за да избегнат негативното въздействие върху твоята кредитна история.

торба с пари

За какво да използваш бърз кредит и за какво – не?

На почти всеки му се е налагало да вземе пари на заем. В някои случаи това е оправдано, но в други – не толкова. Когато имаш нужда от спешни пари за решаване на неотложни плащания е разбираемо да се възползваш от бърз заем. Медицинските проблеми, нуждата от спешни ремонти и замяната на важни уреди са добри причини за вземането на краткосрочен заем. Не те съветваме да вземаш заеми в случаи, в които не знаеш дали ще можеш да върнеш парите навреме. Също така не е разумно да се теглят кредити за ненужни покупки, хазарт или рискови начинания. Дори най-добрия бърз кредит няма да ти е изгоден, ако го изхарчиш неправилно.

Кандидатствай за рефинансиране онлайн

Вече можеш да подадеш заявка за рефинансиране дори онлайн. Все повече кредитни компании могат да се похвалят с факта, че предлагат дигитално кандидатстване за спешен кредит веднага. Част от небанковите кредитори дори имат цялостен онлайн процес. Ако нямаш време да ходиш до финансова институция можеш да се обадиш по телефона и да попиташ за възможностите за рефинансиране онлайн. Не забравяй да попиташ за всички детайли касаещи твоя заем. Важно е да знаеш каква ще е лихвата, има ли допълнителни такси, изисква ли се солидарен длъжник, нужно ли е лице за контакт, какви са условията на фирмата кредитор.

Когато не изплащаш кредита си и имаш просрочия, трябва да разбереш, че ще ти бъде по-трудно да рефинансираш задължението. Имай предвид, че всеки случай е уникален и не можем да ти дадем точен отговор на въпроса: „Мога ли да рефинансирам необслужван кредит?“  Трябва да проучиш какво конкретна банка или кредитор е готов да ти предостави.  Всяка финансова институция има собствена рискова политика и уникален подход към клиентите. Потърси кредит без доказване на доходи, ако не работиш на постоянен трудов договор.

Преди да решиш да рефинансираш заем, добре е да обмислиш няколко неща.  Първо, трябва да си сигурен, че рефинансирането е изгоден избор. Това означава, че трябва да сравниш условията на новия заем с настоящите условия и да решиш дали те са по-изгодни.  Освен това трябва да вземеш предвид разходите, свързани с рефинансирането като такси и комисионни.  Тези разходи трябва да се имат предвид, когато се решава дали да се рефинансира или не понеже те ще имат ефект върху общите разходи.

Най-четени

Виж други публикации от категорията