Какво трябва да знаеш, ако те помолят да станеш поръчител по кредит?

Начало  »  Актуално в блога  »  Какво трябва да знаеш, ако те помолят да станеш поръчител по кредит?

Актуално в блога

В днешно време е трудно да се справим финансово. Инфлацията се покачва, а доходите ни – не. Всички обаче имаме мечти и цели. Искаме да си купим къща и кола, да пътуваме, да имаме качествени стоки, да си купуваме хубава храна, а на децата ни да не им липсва нищо. За съжаление, много хора нямат средства дори да посрещнат основните си нужди, като храна и битови сметки. Поради тази причина българите често теглят кредити.

За да намалят кредитния риск, много банки и небанкови институции имат изисквания към своите клиенти. Най-често срещаното изискване е клиентът да предостави допълнителна гаранция/поръчител. Ако ваш близък ви помоли да му станете поръчител по кредит, може да се почувствате объркани и да не знаете какво да правите. От една страна не искате да го отхвърлите, а от друга се страхувате от последствията.

Какво означава поръчител по кредит?

Поръчител, солидарен длъжник, гарант – всички тези термини означават едно и също нещо. Това е лицето, което гарантира за кредитополучателя. Ако длъжникът не изплати заема, дългът се прехвърля върху поръчителя. Звучи плашещо нали? Да поемаш финансов риск за друг човек.

Какви фактори трябва да имате предвид, когато те помолят да станеш поръчител по кредит?

Когато твой близък те помоли да станеш гарант за кредит, не бързай да приемаш. Помисли дали можеш да изпатиш задължението, ако човекът на който си гарант спре да го изплаща. Размерът на кредита също има значение. Ако твоите приятели/роднини искат да вземат назаем малки суми пари от фирми за бързи кредити, тогава рискът, който ще поемеш не е голям и дори да трябва да върнеш дълга, можеш бързо да възстановиш загубите си. Ако обаче твой близък ще тегли голям кредит от банката, добре прецени дали си струва риска.

Всяка финансова институция има ли изисква поръчител?

Отговорът зависи от вида на кредита и кредитоспособността и кредитната история на клиента. Ако потребител, който кандидатства за заем, иска да заеме голяма сума, но има нисък кредитен рейтинг, финансовата институция ще поиска от него да предостави гарант, който да осигури необходимата сума. Освен това, ако кредитната история на клиента не е добра, кредитната компания не може да му се довери напълно, затова има шанс за изискване на гарант, банкова гаранция или обезпечение.

Все пак имай предвид, че кредиторите са различни и за да разбереш с точност какви са техните изисквания е нужно да се свържеш с тях. Въпреки това предварителна информация като отзиви от други клиенти също може да ти бъде полезна. Имай предвид, че информацията, която събираш е добре да е актуална.

ръка подписва документи

Мога ли да не плащам кредита на мой близък, ако той спре да плаща вноските си?

Единственият вариант, с който имаш шанс да получиш парите си обратно, е да се превърнеш от солидарен длъжник в кредитор. Как да се случи това? Законът ти дава право, ако длъжникът спре да плаща дълга, да можеш да станеш негов кредитор и да си върнеш дължимите пари съгласно закона. Въпреки това, за да станеш обезпечен кредитор на длъжник, първо трябва да изплатиш изцяло дълга му към първоначалния кредитор (банка или небанкова фирма). Също така, преди да предприемеш стъпки за погасяване на заема, трябва да уведомиш длъжника за твоите действия. Ако не го уведомиш, искът ти няма да бъде уважен. В тази ситуация нямаш друг избор, освен да изплатиш дълга.

Изискване за лице за контакт

Лицето за контакт също е често срещано изискване на кредиторите. Добрата новина е, че това лице не поема финансов риск за кредитополучателя. Също така лицето за контакт не подлежи на проверки и не е нужно да ходи до офис на финансовата институция. Въпреки това някои потребители търсят фирми, които предлагат бърз кредит без лице за контакт понеже не желаят близките им да знаят, че вземат кредит. Ако станете лице за контакт финансовата компания може да ви се обади, за да ви попита дали познавате кредитоискателя.

Условията на финансовите компании понякога са трудно изпълними. Въпреки това не ви съветваме да търсите пари на заем от лихвари или непознати лица. При наличие на множество заеми може да попитате за услугата рефинансиране.

Най-четени

Виж други публикации от категорията

Да ползваме ли пари в брой?

Дата: 09.07.2024

В днешния свят на безконтактни плащания, онлайн банкиране и цифрови валути използването на пари в брой изглежда като зас...

Още